Što izgled stolice otkriva o zdravlju?

Što izgled stolice otkriva o zdravlju?

Što izgled stolice otkriva o zdravlju?
  • Objavljeno: Srijeda, 09.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Možda nije tema o kojoj biste razgovarali za obiteljskim ručkom ili na tulumu, ali svi o tome razmišljaju i postaju opsjednuti ako nešto nije kako treba. Zdravstveno stanje cjelokupnog organizma se u određenoj mjeri može otkriti proučavajući rad probavnog sustava i promatranjem stolice.

Tvrda i suha

Količina vremena koja je potrebna da hrana koju unesete napusti vaš organizam značajno utječe na konzistenciju stolice. Vrijeme od trenutka kada ste pojeli hranu do trenutka da ona napusti vaš organizam u prosjeku traje 40 do 45 sati.

Ako hrana ostaje dulje od tog razdoblja, tijelo počinje apsorbirati tekućinu iz probavnog sustava, a stolica postaje tvrda i suha. Lijekovi za reguliranje razine krvnog tlaka, antidepresivi i antihistaminici mogu usporiti rad probavnog sustava.

Zatvor, koji najčešće nastaje pod utjecajem nepravilne prehrane, uzrokuje nastanak tvrde i suhe stolice. Kod nekih ljudi mlijeko i mliječni proizvodi uzrokuju zatvor, stoga bi bilo pametno da na tjedan ili dva prestanete konzumirati mlijeko i mliječne proizvode kako biste otkrili jesu li oni uzrok zatvora.

Male kuglice, brabonjci

Idealna stolica je velika, meka i lako prolazi kroz crijeva. No, ponekad može postati kao stolica koja podsjeća na brabonjke. Ovdje je također glavni uzročnik vrijeme koje je potrebno da hrana napusti vaš organizam. Meka stolica će brže napustiti crijeva i organizam će napustiti u jednom komadu.

Ako stolica podsjeća na brabonjke, trebate nešto promijeniti u prehrambenim navikama. Svakako povećajte unos vlakana i proteina. Smanjite unos ugljikohidrata. Jedite svježe voće i povrće jer su oni odličan izvor topivih vlakana, koja će omekšati stolicu i olakšati njen prolazak kroz crijeva.

Premekana stolica

Tijelo u jednom danu oslobađa oko 8 litara vode putem probave, žlijezdi lojnica i gušterače. Na taj način olakšava razgradnju hrane i njezin prolazak kroz crijeva. Kod zdravog organizma ta se tekućina ravnomjerno oslobađa i stolica postaje mekana. No, ako se prebrzo oslobađa, stolica postaje premekana. Stolica može biti previše mekana i u slučajevima kada prebrzo prolazi kroz crijeva, a glavni razlog je naglo povećanje unosa vlakana, bakterijska ili virusna infekcija.

Tanka stolica

Tanko je poželjno kod većine stvari, ali ne i kada je stolica u pitanju. U većini slučajeva tanka stolica je simptom raka debelog crijeva ili polipa. Rak ili polipi ometaju prolazak stolice. To su izrasline zbog kojih stolica mora mijenjati svoj oblik i postati tanja kako bi napustila tijelo. Ako je vaša stolica tanka, svakako posjetite liječnika kako biste otkrili pravi razlog.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije