Novi način kemoterapije smanjit će povratak raka debelog crijeva?

Novi način kemoterapije smanjit će povratak raka debelog crijeva?

Novi način kemoterapije smanjit će povratak raka debelog crijeva?
  • Objavljeno: Utorak, 31.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Novo istraživanje koje je financirao Cancer Research UK pokazalo je da kemoterapija primjenjena prije operacije u ranoj fazi raka debelog crijeva, može smanjiti opasnost od povratka bolesti za 28%. Naime, oboljeli od raka vjerojatno imaju bolje izglede ovisno o tome kako primaju kemoterapiju. Studija je provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj i Švedskoj na 1.053 pacijenata te je objavljena u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Zaštitnička kemoterapija koja se daje poslije operacije (unutar tri mjeseca od operacije) smanjuje mogućnost povrata bolesti, a prema novom režimu, pacijenti bi trebali primati kemoterapiju šest tjedana prije operativnog zahvata, a nakon njega još 18 tjedana čime imaju veće izglede da pobijede bolest, navode autori studije.

Rezultati studije su pokazali da je kemoterapija primijenjena prije operacije, ali i nakon nje, smanjila za 28 posto opasnost od povrata bolesti u roku od dvije godine u odnosu na skupinu koja je primala kemoterapiju samo nakon operacije. Znanstvenici sada vjeruju da bi takav pristup mogao biti prihvaćen u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu na dobrobit stotina tisuća pacijenata koji obole svake godine od takvog oblika raka.

Rak se vraća svakom trećem pacijentu

"Jedan od tri pacijenta oboljelih od raka debelog crijeva može se suočiti s recidivom nakon operacije. Ta brojka je previsoka i moramo prihvatiti nove strategije kako bismo zaustavili povrat raka debelog crijeva“, rekla je Laura Magill, profesorica koja je sudjelovala u kliničkom ispitivanju u Birminghamu. Vjeruje se da kemoterapija prije operacije može spriječiti ponavljanje karcinoma bez primjene skupih novih lijekova ili tehnologija, a posebno ohrabruje činjenica da su oni pacijenti koji su primali kemoterapiju prije operacije imali manje operativnih komplikacija.

Oko dva milijuna oboljelih od raka debelog crijeva dijagnosticira se svake godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čime je taj oblik karcinoma treći najrašireniji u svijetu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije