Barbara Suhodolčan: Žene se više komentira na temelju fizičkog izgleda bez obzira na druga postignuća

Barbara Suhodolčan: Žene se više komentira na temelju fizičkog izgleda bez obzira na druga postignuća

Barbara Suhodolčan: Žene se više komentira na temelju fizičkog izgleda bez obzira na druga postignuća
 • Objavljeno: Srijeda, 09.03.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album/Instagram

U tjednu kad obilježavamo Dan žena, slavimo uspjehe žena iz raznih područja. Operna i koncertna pjevačica, 29-godišnja Barbara Suhodolčan, trenutno je u 6. mjesecu trudnoće i očekuje svoje prvo dijete. Ispričala nam je kako je izgledalo njezino djetinjstvo, kada se zaljubila pjevanje, što misli o odnosu prema ženama u današnjem društvu te kakva majka želi biti.

U sklopu TjeDNA žena na Facebook i Instagram stranici CentarZdravlja.hr očekuje vas darivanje u suradnji s Vitashop.hr u kojem možete osvojiti super poklon!

 • Odrasli ste u glazbenoj obitelji, vaš otac je glazbenik, otkad pjevate i kako vam je otkriven talent za glazbu?

Pjevam doslovce od malih nogu i okružena sam glazbom od najranije dobi. Imala sam sluha, a i jako puno volje pokazivati to drugima, od kad sam još bila mala, tako da je to nekako i bio logičan slijed.

 • Kako ste odlučili školovati se u opernom pjevanju?

Prvo sam završila osnovnu glazbenu školu u Krapini, smjer flauta, nakon čega sam u Srednjoj glazbenoj školi maturirala pjevanje i flautu. U srednjoj školi je bio moj prvi dodir s klasičnom glazbom u opernom/pjevačkom smislu. Na kraju sam se zaljubila u operu više nego u flautu, pa sam to i upisala i diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Opera i koncertno pjevanje su moja velika ljubav.

 • Budući da ste velik dio slobodnog vremena posvetili pjevanju imali ste i puno odricanja. Kako je izgledalo vaše djetinjstvo?

Naravno. Kad sam bila u osnovnoj školi, znalo me živcirati što sam nakon nastave, dok su se svi igrali u parkićima morala ići na solfeggio, zbor, flautu, ritmiku, mažoretkinje, rukomet, ples, na sve živo, svugdje su me roditelji upisivali. Ali zapravo sam sve to voljela pohađati, bila sam živo, mogu reći i hiperaktivno dijete kojem je puno obaveza dobro došlo. Kasnije kad sam se ozbiljnije uhvatila pjevanja, nisam ni htjela riskirati zdravlje ili dobar glas izlascima ili hladnim pićima. Ali uvijek sam našla vremena i za igru i za izlaske, samo s dobrom organizacijom vremena.

 • Što biste savjetovali mlađoj sebi?

Sve je nekako teklo kako je trebalo. Sve se dogodilo u pravo vrijeme. U srednjoj školi sam imala malu krizu, imala sam osjećaj da stagniram i da pjevački ne napredujem. Da nije bilo mojih roditelja da me bodre, guraju i potiču, možda bih i odustala. Možda bih si tad savjetovala da moram vjerovati u sebe bez obzira na sve, ali evo, tu su ulogu u datom trenutku preuzeli moji roditelji, koji su uvijek bili tu i uvijek bili najveća podrška.

Barbara Suhodolčan i Antonio Vrbički očekuju bebu

 • Trudni ste i sigurno već razmišljate kako ćete odgajati dijete. Što vam je najvažnije naučiti svoje dijete i što mu želite pružiti? Kakva mama želite biti?

Živimo u svijetu u kojem ima puno iskrivljenih vrijednosti, a djeca su danas takvim stvarima izložena puno ranije nego što smo mi bili. Zbog interneta, medija, brzog protoka informacija, dobrih i loših, korisnih i beskorisnih. Voljela bih svoje dijete naučiti temeljnim obiteljskim i tradicijskim vrijednostima, naravno kao i svaki roditelj, željela bih dijete zaštititi od loših stvari, međutim istovremeno ga i pripremiti na takve scenarije i kako da se nosi s tim. Vidjet ćemo kad nam dođe, svakako ću dati najbolje od sebe, kao što su moji roditelji mene odgajali. Želim biti prisutna mama, koja će biti tu za svoje dijete u dobru i zlu, kad je tuga i kad je sreća, sigurno utočište za moju bebu.

 • Radili ste i tijekom trudnoće, je li vas trudnoća "usporila" u aktivnostima?

S obzirom na koronu i otkazane nastupe, trudnoća mi se dogodila baš u pravo vrijeme! Kad usporedim posao s prošlim godinama u to vrijeme, bilo je puno više angažmana i nastupa, što je sad bilo nemoguće, jer nam se sve živo otkazalo. S te strane mi je to dobar osjećaj, jer nisam puno izgubila. A s druge strane, sad već osjećam da ne mogu sve kao i prije, polako mi tijelo daje do znanja da u sebi nosim već poprilično veliku bebu, ipak sam u šestom mjesecu trudnoće.

 • Smatrate li da je na ženama i dalje velik pritisak uskladiti poslovni i privatni život?

Ne, ja smatram da se sve to može uskladiti. Majčinstvo je najnormalniji stadij u životu žene i vjerujem da svakoj ženi to prirodno dođe. Ako žena ima partnera koji joj u svemu pomaže i koji brine za dijete, obavlja svoj dio roditeljstva, mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Hvala Bogu, imam takvog uz sebe.

 • Jeste li u svojoj struci primijetili razlike između muškaraca i žena, u plaći/honorarima ili odnosu kod dogovaranja poslova i nastupa?

Pa ne bih rekla. Neovisno o spolu, pjevači su plaćeni isto. Što se tiče dogovora, kao žena uvijek naletite na nekoga tko neće biti prepristojan u dogovoru, pogotovo ako mu ne odgovara vaš honorar ili se ponudom istog pronađe uvrijeđen, ali ja sam doista rijetko nailazila na takve slučajeve. Zato sam sretna što sam samostalna umjetnica, ne moram trpjeti stvari koje ne želim, bezobrazluk ili nepoštivanje, jednostavno završimo razgovor i svaki svojim putem, bez ikakvih obaveza.

 • Smatrate li da se ženama izgled komentira više nego muškarcima?

Definitivno se žene više komentira na temelju fizičkog izgleda, bez obzira na sva njezina dostignuća, kvalitete, obrazovanje. Žena koja ima puno iza sebe, velike uspjehe i velike stvari, a koja istovremeno voli sebe i svoje tijelo te ga s ponosom pokazuje, uvijek će biti napadnuta zbog ovog drugog. Postoji to neko opće mnijenje da su žene koje se ne srame sebe kao ženstvenog i strastvenog bića, jeftine, prazne i "samo to" što pokazuju. Međutim, uvijek pozitivni komentari nekako ipak nadvladaju tu ogorčenu skupinu online komentatora, koji u suštini ionako ne znaju napisati ništa konkretno ni suvislo, osim uvrede.

 • Kako brinete o svom zdravlju, glasnicama, je li vam zdrav život važan za posao i privatno?

Zdrav život je jako važan za održavanje glasa i glasnica. Dobar san, puno tekućine, zdrava i nutritivna prehrana, puno kretanja, sve standardne stvari, za koje već i ptice na grani znaju. To nije nikakva filozofija, to su najjednostavnije stvari koje toliko puno znače ako se slijede i poštuju. Brinuti o sebi, svojem tijelu, mentalnom i psihičkom zdravlju, sve se odražava na naš život i stvari koje radimo, pa tako i na pjevanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije