Prednosti prestanka pušenja

Prednosti prestanka pušenja

Prednosti prestanka pušenja
  • Objavljeno: Subota, 01.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Već nekoliko minuta nakon prestanka pušenja vaše tijelo se počinje čistiti. Vrlo brzo ćete primijetiti promjene u fizičkom i psihičkom zdravlju.

Nakon samo jednog dana bez cigareta, tijelo se oslobađa ugljičnog monoksida koji je otrovan i djeluje štetno na svaku stanicu tijela. Kao rezultat toga će se povećati razina kisika, proljepšati ten i povećati razina fizičke energije.

Nakon 20 minuta

Krvni tlak i puls se normaliziraju, povećava se cirkulacija krvi.

Nakon 8 sati

Razina ugljičnog monoksida u krvi značajno pada.

Nakon 2 do 3 dana

Manje sluzi u grlu i manje poteškoća s disanjem.

Nakon 5 do 7 dana

Osjetilo okusa i mirisa se poboljšava, vaš dah je svježiji, zubi čišći i razina tjelesne energije se povećava.

Nakon 2 do 3 tjedna

Simptomi odvikavanja su prošli i sada možete izdržati nekoliko sati da uopće ne pomislite na cigaretu. Rizik od nastanka krvnih ugrušaka se značajno smanjio.

Nakon 4 tjedna

Kašljanje, začepljeni sinusi i poteškoće sa disanjem postaju prošlost. Manje ste umorni, a pluća postaju otpornija na infekcije.

Nakon 2 do 3 mjeseca

Funkcija pluća se poboljšava za 5%.

Nakon 1 godine

Rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti je manji za 50%.

Nakon 2 do 3 godine

Rizik od nastanka pneumonije ili gripe je jednak kao i kod osoba koje nikada nisu pušile. Rizik od nastanka srčane bolesti i bolova u prsima nastavlja opadati.

Nakon 5 godina

Rizik od nastanka raka grla i mjehura je manji za 50%.

Nakon 5 do 10 godina

Rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i krvnih ugrušaka je potpuno jednak kao i kod osoba koje nikada nisu pušile.

Nakon 10 godina

Rizik od nastanka raka pluća je smanjen za 50%. Rizik od nastanka osteoporoze se nastavlja smanjivati.

Nakon 15 do 20 godina

Rizik od nastanka raka pluća, grla i mjehura je jednak kao i kod osoba koje nikada nisu pušile. No, osobe koje su pušile 20 cigareta dnevno dugi niz godina, će imati 50% veći rizik od nastanka raka pluća tijekom cijelog života.

Ostale prednosti

Manje stresa

Jednom kada prestanu pušiti, pušači već nakon nekoliko mjeseci ističu da se suočavaju s manje stresa nego u doba kada su pušili.

Dokazano je da nikotin ne smanjuje razinu stresa, već ju značajno povećava. Onaj osjećaj smanjenja stresa kada zapalite cigaretu je potpuno lažan i u pitanju je samo zadovoljavanje nikotinske krize.

Više vremena

Brojni pušači se iznenade kada shvate koliko vremena im je oduzimalo pušenje i razmišljanje o pušenju.

Imat ćete više vremena i nećete morati brinuti gdje ćete kupiti cigarete, kada ćete zapaliti i nećete trošiti vrijeme na cigarete.

Osjećaj zadovoljstva

Postizanje cilja predstavlja nevjerojatno zadovoljstvo, naročito kada je put prema cilju težak i morali ste prijeći preko puno prepreka.

Mnogi bivši pušači su uistinu ponosni na sebe i taj osjećaj je jedino što ih drži da ne zapale više nikada u životu.

Tijekom prvih dana i tjedana sigurno nećete biti zadovoljni i ponosni jer će cigareta većinu vremena biti jedino o čemu ćete razmišljati. Ali trebate znati da je jedan sat bez cigarete uspjeh i nešto čime se trebate ponositi.

Što ako odustanem?

Veliki broj pušača odustane nekoliko puta prije nego uistinu prestane pušiti. U ovome nema ništa loše jer naučite nešto više o svojim slabostima.

U prosjeku je potrebno 5 pokušaja prestanka pušenja da bi se konačno prestalo pušiti. Važno je da težite nepušačkom načinu životu.

Za većinu pušača je razdoblje bez cigarete razdoblje učenja u kojemu postupno otkrivate više o kontroli svojih emocija.

Nemojte paničariti ako počnete opet pušiti. Proanalizirajte što se točno dogodilo kako ne biste istu grešku ponovili idući put. Postavite si sljedećih nekoliko pitanja:

  • Što sam radio kada sam pokleknuo?
  • S kime sam bio?
  • U kakvom sam raspoloženju bio?
  • Od koga sam dobio cigaretu?
  • Što sam mogao učiniti pa da ne tražim cigaretu?

Uvijek će biti nešto što ćete htjeti raditi više od pušenja. Trik je u tome da nađete jako puno alternativnih opcija u kojima ćete uživati više nego u cigaretama.

Najnovije

Najčitanije