Najbolja rješenja za besane noći!

Najbolja rješenja za besane noći!

Najbolja rješenja za besane noći!
  • Objavljeno: Srijeda, 12.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hipnotizirajte sami sebe

Duboko dišite i vizualizirajte kako spavate. Fokusirajte se na pozitivna iskustva, kao što je prekrasna plaža i ne dopustite stresu da se ušulja u vaš um. Također možete slušati opuštajuće zvukove, a najbolji su zvukovi prirode, kao što je cvrkut ptica, šum valova ili vjetra. Značajne rezultate nećete primijetiti odmah, već nakon 2 do 4 tjedna.

Razmislite o kognitivno bihevioralnoj terapiji

Kognitivno bihevioralna terapija se pokazala učinkovitijom od tableta za spavanje. Njome se razvija moć upravljanja nad mislima. Naučit ćete što radite krivo i kako dopustiti biološkom satu da odradi svoje i regulira vaš san.

Meditirajte

Meditacija je odlična za eliminaciju stresa. Osobe koje svakodnevno meditiraju tijekom noći imaju manju količinu hormona stresa. Meditirajte svaki dan po 20 minuta i nakon 2 mjeseca ćete primijetiti smanjenu učestalost buđenja tijekom noći. Postoje različiti tipovi meditacije, a na vama je da pronađete onu koja vam najviše odgovara.

Pobijedite žgaravicu

Veliki broj ljudi pati od žgaravice, a da to ni ne zna. Žgaravica može ozbiljno narušiti kvalitetu sna i ugroziti vaše zdravlje. Nemojte jesti ništa 3 sata prije spavanja i glavu držite malo odignutom. Izbjegavajte citrusno voće, luk, gazirana pića,  mentu, alkohol i pušenje. Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, obratite se liječniku.

Vježbajte

Svakodnevna aerobna aktivnost laganog intenziteta će povećati kvalitetu vašeg sna. Šećite, vozite bicikl ili trčite barem 30 minuta dnevno. Pronađite vremena i za vježbe snage, barem 2 puta tjedno. Ovo je jedna od najučinkovitijih terapija protiv nesanice, naročito ako ćete vježbati u kasnim popodnevnim satima.

Budite oprezni s alkoholom

Jedna čaša vina dnevno neće naškoditi vašem zdravlju, ali bi mogla narušiti kvalitetu sna. Bez obzira na to što vama se čini da vas čaša vina opušta, ona nema takvo djelovanje na vaše zdravlje. Alkohol može smanjiti trajanje REM faze sna, faze najdubljeg sna koji nam najviše treba. Alkohol nemojte piti barem 2 do 3 sata prije spavanja.

Zamračite spavaću sobu

Osobe koje su izložene svjetlu tijekom noći ne spavaju tako čvrsto i češće se bude. Svjetlost ometa proizvodnju melatonina, hormona koji regulira san. Ugasite sve elektronske uređaje, televizor pa i mobitel. Ako vas elektronski uređaji opuštaju, smanjite količinu svjetlosti koju emitiraju.

Izlažite se suncu

Izlažite se vanjskom svjetlu svaki dan. Prirodna svjetlost može pospješiti kvalitetu sna. Osobe, koje borave u prostoru s prirodnim izvorom svjetlosti spavaju u prosjeku 47 minuta dulje. To znači da se manje bude i ranije zaspu. Prirodna svjetlost će potaknuti oslobađanje melatonina u večernjim satima, kada vam je i najpotrebniji.

Najnovije

Najčitanije