Promuklost: Zašto nastaje i kako ju ublažiti?

Promuklost: Zašto nastaje i kako ju ublažiti?

Promuklost: Zašto nastaje i kako ju ublažiti?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Promuklost je često stanje koje označava abnormalne promjene glasa. Kada ste promukli, glas vam zvuči hrapavo i napeto, a u grlu osjećate grebanje. Iako promuklost, u većini slučajeva, nije opasna i prolazi kroz nekoliko dana, može biti iznimno neugodna i ometati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Zvuk glasa nastaje vibracijom nabora u glasnicama. Dok ne govorimo, glasnice su razmaknute. Tijekom govora ili pjevanja, glasnice su primaknute jedna uz drugu te uslijed prolaska zraka vibriraju i proizvode zvuk. Kada sluznica otekne, uslijed iritacije ili ozljede glasnica, mijenja se način strujanja zraka i dolazi do promuklosti.

Najčešći uzroci promuklosti

Infekcije gornjeg dišnog sustava

Najčešći uzrok je akutni laringitis, odnosno upala grkljana, koja nastaje uslijed infekcije gornjeg dišnog sustava. Tijekom virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava, sluznica grla, kao i glasnice nateknu što utječe na način kako glasnice vibriraju. Kao krajnji rezultat javlja se promuklost.

Refluks želučane kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest je stanje uslijed kojeg se kiselina iz želuca vraća u jednjak, usta i dišne puteve. Kiselina zatim nagriza jednjak i grlo uzrokujući simptome poput žgaravice, promuklosti i nadražaja grla.

Tvari koje iritiraju dišni sustav

Mnoge kemijske tvari kojima smo okruženi djeluju kao iritansi dišnog sustava. Te tvari iritiraju glasnice, što može dovesti do dugotrajnih problema s glasom. U takve tvari ubrajamo cigaretni dim, zagađenje zraka i kemikalije u sredstvima za čišćenje.

Naprezanje glasnica i ozljede

Učestalo naprezanje glasnica i mišića u grlu dovest će do gubitka glasa. Osobe kojima je u opisu posla intenzivnije korištenje glasnica, kao što su profesori, glumci, pjevači, predavači i slično, češće će patiti od promuklosti.

Alergije

Kada imunološki sustav reagira na okidače poput peludi, trave i peruti kućnih ljubimaca, nastaje alergijska reakcija praćena simptomima kao što su začepljen nos, suzne oči, kihanje i iritacija grla.

Alergijska reakcija može uzrokovati i oticanje glasnica. Antihistaminici, odnosno pripravci koji se koriste za ublažavanje alergije, mogu isušiti sluz u grlu, što će dodatno oštetiti glasnice koje trebaju vlagu da bi normalno proizvodile zvuk.

Kada otići doktoru zbog promuklosti?

Ako promuklost potraje dulje od 3 tjedna, pogotovo ako niste prehlađeni i nemate gripu, trebali biste posjetiti svoj liječnika. Također, ako iskašljavate krv, imate poteškoća s gutanjem, osjećate bol pri govoru i gutanju, otežano dišete ili u potpunosti izgubite glas duže od nekoliko dana.

Kako olakšati promuklost?

Promuklost u većini slučajeva nije dugotrajna, no može znatno narušiti kvalitetu života. Srećom, postoje učinkoviti trikovi koji će vam pomoći ublažiti promuklost i grebanje u grlu.

Odmorite glas

Nakon što promuklost nastupi, pokušajte nekoliko dana odmarati svoje glasnice. Izbjegavajte govoriti i vikati. Isto tako, nemojte ni šaptati jer ćete tako dodatno naprezati glasnice.

Uzimajte tekućinu

Hidratacija će ublažiti nadražaj grla i glasnica te na taj način pomoći da vam se brže vrati glas.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Upravo alkohol i kofein mogu dodatno dehidrirati sluznicu čime će pogoršati simptome promuklosti. Osim toga, alkohol i kofein su diuretici koji mogu uzrokovati dodatan gubitak vode iz organizma.

Koristite ovlaživač

Suh zrak u prostorijama dodatno isušuje nadraženu sluznicu. Para iz ovlaživača povećat će vlagu u prostoriji i pomoći otvaranju dišnih puteva.

Otuširajte se i inhalirajte

Slično kao ovlaživač zraka, para iz vrućeg tuša otvorit će dišne puteve i pomoći suhoj sluznici. Također pomažu i inhalacije koje možete raditi kod kuće. Glavu nagnite iznad lonca s vrućom vodom, prekrijete ju ručnikom i duboko dišite 5 do 10 minuta.

Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostorije

Cigaretni dim isušuje i dodatno iritira grlo. Ako ste pušač, pokušajte ne pušiti barem dok vam promuklost ne prođe.

Koristite sirup s biljnim ekstraktima

U trenutcima kada promuklost i kašalj ometaju normalno funkcioniranje, dobrodošla je dodatna pomoć u obliku sirupa za grlo s biljnim ekstraktima. Alpenkraft® sirup pomaže ublažavanju nadražaja gornjih dišnih puteva, razrjeđuje sluz i olakšava njezino uklanjanje.

Alpenkraft® sirup sadrži vodene ekstrakte i destilate kamilice, timijana, lipe, aniša, kima, komorača, hmelja i troskote te ekstrakt planinskog bora. Mogu ga koristiti djeca starija od 6 godina, koja će ga voljeti zahvaljujući ugodnom okusu.

Posebno se preporučuje osobama koje intenzivno naprežu glasnice ili borave u zadimljenim prostorijama te prostorima u kojima je zrak suh. Uz Alpenkraft sirup zaboravite na nadraženo grlo i vratite svoj glas brzo i učinkovito.

Najnovije

Najčitanije