Razgovori o jastuku - kako se dobro naspavati?

Razgovori o jastuku - kako se dobro naspavati?

Razgovori o jastuku - kako se dobro naspavati?
  • Objavljeno: Petak, 01.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobro jutro počinje tek onda kada se dobro naspavate, a spavanje s pravim jastukom može vam u tome pomoći. Jastuci u velikoj mjeri određuju kvalitetu sna.

Pogrešno odabran jastuk može pogoršati glavobolju, bol u vratu, ramenima, umor i trnce u rukama. Ako je vaš jastuk star godinama, sadrži stanice kože, plijesan, prašinu, gljivice i grinje. Koristimo jastuke kako bi glava tijekom spavanja ostalu u neutralnom, odnosno prirodnom položaju.

Ako spavate na leđima

Treba vam jastuk koji je tanak kako bi glava bila u prirodnom položaju. Potražite jastuk koji pri dnu (dio koji stavljate ispod vrata) ima malo zadebljanje jer će takav jastuk pružiti potporu i vratu.

Ako spavate na boku

Vama treba čvršći jastuk srednje debljine koji će popuniti rupu između ramena i glave. U suprotnome ćete se često buditi s osjećajem ukočenosti u ramenima i vratu.

Ako spavate na trbuhu

Potražite jako tanak, gotovo potpuno ravan jastuk. Možda vam čak neće ni trebati jastuk za glavu, već za ispod trbuha kako vas idući dan ne bi bolio donji dio leđa.

Što je s materijalima za punjenje?

Danas postoje razni materijali za punjenje. Najčešće su to paperjasta vlakna, vate ili poliesterska vlakna. Memorijska pjena i jastuci od lateksa su postali naročito popularni posljednjih nekoliko godina, pogotovo kod onih koji traže dodatnu potporu za vrat.

Stručnjaci ističu da za jednu osobu može biti prikladan veći broj materijala za punjenje jastuka. Jastuci su višenamjenski. Naime, možete trebati jastuk za potporu leđima dok sjedite, jastuk za popodnevno gledanje televizora i jastuk za spavanje.

Pjena

Obratite pažnju na gustoću. Što je ona gušća, to je manja vjerojatnost da će tijekom spavanja doći do stvaranja udubljenja koji smanjuju potporu za glavu i vrat.

Memorijska pjena

Popularna je jer smanjuje pritisak na način da se neprestano vraća u početni oblik i prilagođava se tijelu, bez obzira na mijenjanje položaja spavanja. Jastuci od memorijske pjene dolaze u raznim oblicima, uključujući popularan S oblik kojim se stvara potpora za vrat. Ipak, memorijska pjena možda neće biti najugodnija ljeti jer može uzrokovati pojačano znojenje i ispuštati neugodne mirise.

Lateks

Ovo je najčvršći oblik jastuka i otporan je na plijesan i čestice prašine. Stručnjaci ističu da je dobar za potporu vrata, leđa i ramena.

Vuna ili pamuk

Ovo su hipoalergenski materijali i otporni su na plijesan i čestice prašine. Također su dosta čvrsti. Ako volite mekše jastuke, ovi materijali nisu za vas.

Perje i paperje

Mnogi stručnjaci ističu da su ovi jastuci najbolji za dobar i kvalitetan san. Odlično je ako punjenje možete pomicati onako kako vama odgovara i prilagoditi raznim položajima tijekom spavanja. Osim toga, ovi jastuci su mekani, ali dovoljno čvrsti za kvalitetnu potporu. Najbolji omjer je 50:50, odnosno 50% paperija i 50% perja. Što se tiče alergija, nekoliko istraživanja pokazuje da ovi jastuci ne pogoršavaju simptome alergija, a stručnjaci ističu da su i zdraviji.

Ako je kvalitetan jastuk nešto što si trenutno ne možete priuštiti, jeftinije, ali dobre opcije su poliesterska vlakna koja imitiraju paperje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da takvi jastuci traju dosta kraće od prethodno navedenih.

Kupovina jastuka

Prilikom kupovine jastuka trebate obratiti pažnju ne nekoliko stvari.

Skuplji jastuk nije uvijek bolji za vas

To što je jastuk skuplji ili najskuplji ne znači da će odgovarati baš vama. Važno je da jastuk odgovara vašim potrebama, a to ne mora biti onaj najskuplji.

Isprobajte ga u trgovini

Ako u trgovini imate mogućnost zauzimanja ležećeg položaja, nemojte se ustručavati. Ako takva mogućnost ne postoji, jastuk stavite uza zid i zauzmite položaj u kojem najčešće spavate. Važno je da vrat uvijek bude u ravnini s kralježnicom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije