Je li seks bez orgazma dobar seks?

Je li seks bez orgazma dobar seks?

Je li seks bez orgazma dobar seks?
  • Objavljeno: Srijeda, 04.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako je orgazam odredište svake prakse užitka, nedostatak orgazma ne mora negirati ugodu. Zapravo ako spadate u procijenjenih 5% koji ne mogu imati orgazam ili ste u 11-41% onih koji imaju s time problema, važno je znati ovo - seks je za vas dobar sa i bez orgazma.

Iako orgazam (kroz samozadovoljavanje ili partnerski seks) nudi znatne zdravstvene pogodnosti, oslobađanje kemikalija koje su dobre za vas ne događa se samo na vrhuncu. "Prema istraživanjima koja se bave općenito dodirom možemo zaključiti da se mnogi pozitivni neurotransmiteri oslobađaju i u kontekstu senzualnih dodira i seksa bez orgazma, vjerojatno na nižoj razini ali ipak dovoljno da se iskusi korist", kaže ginekologinja Lyndsey Harper, osnivačica i direktorica Rosy (aplikacije za pomoć ženama sa smanjenom seksualnom željom i drugim seksualnim problemima).

Dijelovi mozga odgovorni za osjećaj zadovoljstva aktivirani puno prije orgazma

Zapravo, istraživanje iz 2011. godine u kojem se pratila moždana aktivnost žena koje su se samozadovoljavale, pokazalo je da su dijelovi mozga koji su odgovorni za kemikalije dobrog osjećaja aktivirani mnogo prije orgazma. "Cijelo vrijeme mozak je oslobađao neke od tih tvari, uključujući oksitocin, dopamin i peptide koji ublažavaju bol, kao naših unutarnjih opioida", rekla je neuroznanstvenica i seksualna terapeutkinja dr.sc. Nan Wise, istraživačica na studiji i autorica knjige „Zašto je dobar seks važan“.

Ako ste zaokupljeni činjenicom da ne možete postići orgazam, manje je vjerojatno da ćete doživjeti gore navedene neurokemijske koristi orgazma. "Fokusiranje na pokušaj orgazma ili uznemirenost zbog nemogućnosti postizanja vrhunca zapravo bi vas moglo učiniti napetijima", kaže dr. Wise. Dakle, ako smatrate da se o orgazmu ne može pregovarati, a vi se borite da ga doživite, vrijedi istražiti nove tehnike, komunikacijske strategije ili proizvode koji će vam pomoći na putu do orgazma.

Inače, jednostavno priznanje da je seks dobar za vas, sa ili bez orgazma, može vas pripremiti za zadovoljavajuće seksualno iskustvo. U nastavku, stručnjaci za seks navode specifične prednosti koje možete iskoristiti od bilo kojeg oblika seksa, čak i onog koji ne završi orgazmom.

3 razloga zašto je seks bez orgazma dobar za vas, prema stručnjacima

Može ublažiti stres i tjeskobu

Na stranu orgazam, senzualni ili seksualni dodir nudi stvarne prednosti mentalnog zdravlja, uglavnom poticanjem oslobađanja neurotransmitera koji poboljšavaju već navedeno raspoloženje. Oksitocin je posebno nazvan "hormonom maženja" zbog načina na koji priljubljivanje može potaknuti njegovo oslobađanje, što daje smirujući učinak topljenja stresa. Da ne spominjem, studije o društvenom dodiru sugeriraju da mnogi elementi ne-orgazmičkog seksa mogu imati druge učinke ublažavanja stresa i anksioznosti u kontekstu sigurnosti, pristanka i međusobne poželjnosti, kaže dr. Harper.

Ta će korist biti tim veća ako ste svjesno usredotočeni na ugodne senzacije koje su vam pri ruci dok se seksate, dodaje dr. Wise. "To povećava vaše šanse za izazivanje uravnoteženog živčanog sustava stimulirajući parasimpatsko stanje - koje je smirujuće i restorativno", kaže ona te nadodaje da u tom stanju mozak usporava i oslobađanje hormona stresa poput kortizola, ostavljajući vas opuštenijima i opuštenijima, a što vam također može pomoći da glatko zaspite.

Može poboljšati zdravlje vašeg srca

To se događa na više načina, od kojih nijedan ne zahtijeva orgazam. Kao prvo, seks može pomoći da se spustite u to mirno parasimpatsko stanje navedeno gore, također može povećati vašu varijabilnost otkucaja srca, a što je mjera zdravog srca , kaže dr. Wise. Što češće imate pozitivan, sporazuman seks (orgazam ili ne), to više trenirate srce da uspori tempo kao odgovor na opuštajuće, neprijeteće okruženje.

I odatle, što više pozitivnih emocija osjećate oko seksa i intimnosti, to je vjerojatnije da ćete i vi moći doživjeti srčanu koherentnost, odnosno da vaš puls usvaja ravnomjerni uzorak sinkroniziran s vašim dahom, podržavajući vašu fizičku i emocionalnu dobrobit, dodaje dr. Wise. "Imati dobru vezu sa sobom ako masturbirate ili s partnerom ako imate partnerski seks, zapravo je ključ za pad u lijepo stanje srčane koherentnosti [bez obzira na orgazam]", kaže ona.

Može ojačati dno zdjelice

Važno je napomenuti da bilo koja vrsta seksa može biti tjelovježba, a ovisno o položaju tijela, mogli biste ojačati veći broj mišića u tom procesu.

Bez obzira jeste li u misionarkom položaju ili ležite na leđima i samozadovoljavate se, dno zdjelice će imati koristi. Budući da genitalni dodir povećava protok krvi u mišićima, živcima i tetivama u dnu zdjelice i dovodi do kontrakcija mišića, seks ili masturbacija (čak i bez orgazma) mogu pomoći jačanju tih mišića, navodi za wellandgood fizioterapeutkinja Amanda Olsen.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije