Korijen anđelike i zdravlje kostiju u menopauzi

Korijen anđelike i zdravlje kostiju u menopauzi

Korijen anđelike i zdravlje kostiju u menopauzi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Korijen anđelike u sklopu kineske tradicionalne medicine ima zaista dugu povijest upotrebe. U Kini je jedna od najčešće korištenih biljnih vrsta, a anđeliku koriste također i Europljani i Amerikanci u obliku dodatka prehrani. Anđelika se najčešće spominje kao biljka namijenjena ženama jer njena tradicionalna uloga leži u ublažavanju simptoma menopauze.

U vrijeme menopauze u tijelu dolazi do prirodnog pada hormona estrogena. Estrogen ima brojne uloge u organizmu, a između ostalog doprinosi ugradnji kalcija u kosti čineći iz čvrstim i otpornim. Zbog toga, žene u menopauzi imaju povišen rizik od osteoporoze – bolesti koju karakterizira smanjena gustoća kostiju. Statistički gledano, osteoporoza pogađa gotovo polovicu svih žena starijih od 50 godina i 90 % žena starijih od 75 godina.

S obzirom na reputaciju koju anđelika posjeduje kada su u pitanju simptomi menopauze povezani s nedostatkom estrogena, kineski znanstvenici su odlučili provjeriti ostvaruje li unos anđelike i blagotvoran učinak na kosti koje su isto tako pogođene nedostatkom estrogena.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients krajem 2014. godine pokazalo je kako anđelika doista ostvaruje blagotvoran učinak na kosti, usporediv s učinkom nadomjesne terapije estrogena. Laboratorijskim štakorima operativno su uklonjeni jajnici te su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina primala korijen anđelike, dok je druga skupina primala hormon estradiol. Rezultati su pokazali kako je skupina koja je primala korijen anđelike imala visoku gustoću kostiju, gotovo istovjetnu kao i kod skupine koja je primala nadomjesnu terapiju. Važno je naglasiti da anđelika nije uzrokovala nikakve štetne nuspojave, stoga se iz rezultata ovog istraživanja može zaključiti kako anđelika ima veliki potencijal u zaštiti zdravlja kostiju.

Primjer dobre metode za ublažavanje simptoma menopauze je uzimanje Femipause dodatka prehrani koji osim suhog ekstrakta lupine sjemenki lana, sadrži i ekstrakt lista livadne djeteline, vitamine B – skupine te korijen anđelike i valerijane i melatonin.

Više informacija potražite na www.femipause.hr.

Izvor: Lim DW, Kim YT., Anti-osteoporotic effects of Angelica sinensis (Oliv.) Diels extract on ovariectomized rats and its oral toxicity in rats. Nutrients. 2014 Oct 16;6(10):4362-72.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije