Kako se vagina mijenja od tridesete do šezdesete godine?

Kako se vagina mijenja od tridesete do šezdesete godine?

Kako se vagina mijenja od tridesete do šezdesete godine?
  • Objavljeno: Srijeda, 30.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako niste tip žene koja redovito ispituje stanje vlastite vagine, onda vjerojatno ne znate da vagina, baš kao i ostatak tijela, s godinama stari.

Naravno, svaka žena ima drugačiju vaginu, koja se može dodatno razlikovati nakon trudnoće ili menopauze. U nastavku donosimo promjene vagine koje možete očekivati s godinama.

Tridesete

Žene koje koriste kontracepcijske pilule u ovom desetljeću mogu osjetiti suhoću rodnice. To se može dogoditi zato što pilula zaustavlja ovulaciju, stoga je izostavljeno prirodno podmazivanje iz mjeseca u mjesec. Drugi uzrok je kompliciraniji i pomalo kontroverzan. Suhoća od kontracepcijskih pilula može biti posljedica blokiranja muških spolnih hormona, androgena, a stidnica je njihov receptor.

Trudnoća i porođaj imaju veliki utjecaj na vulvu i vaginu no, neke od promjena su iznenađujuće. Na primjer, neke žene zbog težine maternice tijekom trudnoće mogu na vagini dobiti proširene vene. Te nabrekle krvne žile su češće u kasnoj trudnoći i neposredno nakon poroda. Hormoni mogu promijeniti i boju spolovila tako da vas ne brine tamnija nijansa vagine.

Zbog svoje elastičnosti i bogate opskrbe krvlju sve promjene se mogu ubrzo vratiti u normalu nakon poroda. Međutim, može se pojaviti oštećenje mišića i živaca zbog siline pri porodu. Fizioterapeuti preporučaju vježbe za prevenciju inkontinencije i održavanje mladenačkog izgleda vagine.

Provjerite zašto je dobro raditi Kegelove vježbe!

Četrdesete

Ako ste cijeli život uklanjali dlačice, sada možete početi primjećivati ​​posljedice konstantne depilacije ili brijanja u obliku pigmentacije ili drugih kožnih promjena. U četrdesetima, dlačice stidnog područja se stanjuju, što može biti zbog pada estrogena.

Taj pad estrogen signalizira predmenopauzni prijelaz koji će vjerojatno početi u ovom desetljeću ako uzmemo u obzir da većina žena obično ulazi u menopauzu negdje između 50 i 52 godine. Također možete primijetiti suhoću rodnice i promjenu elastičnosti.

Pedesete

Menopauza sa sobom nosi najuočljiviju vaginalnu promjenu i žene često zbog toga odlaze na pregled. Nestajanje estrogena dovodi do stanjivanja i manje elastični vaginalnog tkiva, što može prilikom seksa izazvati iritaciju. Uslijed toga možete osjećati potrebu za mokrenjem.

Obavite li samopregled uz pomoć ručnog ogledala, primijetit ćete neke očite promjene u izgledu vagine. Ona je jedino područje tijela koje s godinama gubi nabore i često se može suziti. U menopauzi, određene bakterije napuštaju vaginu što mijenja pH vrijednost. Vagina postaje kiselija i osjetljivija na infekcije. Suhoća i manja elastičnost vagine su jače izražene.

Provjerite 8 stvari koje sigurno niste znali o vagini!

Šezdesete

Valovi vrućine i znojenje mogu potrajati nekoliko godina no, s vremenom se povlače. Jedino se stanje vagine pogoršava nakon menopauze. Oko 50 do 60% žena se žali na suhoću vagine. U šezdesetim godinama, seks može biti problematičniji. Seksualni odnosi zbog toga mogu biti bolni, a mišići zdjelice se grče kako bi vas zaštitili. Kako nekim ženama trebaju vježbe za jačanje mišića zdjelice, tako neke trebaju naučiti kako ih opustiti.

Žene u postmenopauzi također mogu doživjeti ozbiljne promjene, kao što je prolaps vezivnog tkiva koje drže maternicu, grlić maternice, pa čak i crijeva. Ta promjena može biti neprimjetna ili toliko vidljiva, da dijelovi zaista vire iz vagine. Ako je situacija alarmantna, potrebno je otići na operaciju i riješiti problem.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije