Kako su povezani menopauza i krvni tlak? Ovo su stvari koje morate znati!

Kako su povezani menopauza i krvni tlak? Ovo su stvari koje morate znati!

Kako su povezani menopauza i krvni tlak? Ovo su stvari koje morate znati!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Menopauza označava trajni prestanak menstruacije, a službeno nastupa kada menstrualni ciklus izostane 12 mjeseci. Tijekom perimenopauze, kako se naziva period koji prethodi menopauzi, a obično počinje nekoliko godina ranije, počinje se javljati niz simptoma koji upućuju na dolazak menopauze. Neki izvori navode kako ih postoji čak 48, no većina žena doživi one najčešće od njih kao što su naleti vrućine, noćno znojenje, osjetljivost u grudima ili promjene na kože.

Iako su svi simptomi neugodni i mogu se nagativno odraziti na svakodnevicu, većina njih nije povezana uz ozbiljnije zdravstvene probleme. Međutim, menopauza može imati značaj utjecaj na zdravlje i biti povezana s pojavom bolesti kao što su depresija ili osteoporoza, a može se odraziti i na povišenje krvnog tlaka, što može dovesti do bolesti kardiovaskularnog sustava.

Vrijednost krvnog tlaka ukazuje na protok oksigenirane krvi kroz tijelo i unutarnje organe. Dvije su brojke značajne - sistolička i dijastolička razina, a odnose se na tlak krvi koja se pumpa u arterije i vrijeme tijekom kojeg srce miruje između otkucaja. Prema uputama Europskog društva za hipertenziju i Europskog kardiološkog društva, očitanje jednako ili više od 140/90 mm Hg smatra se prvim stupnjem hipertenzije, povišenog krvnog tlaka.

Kako menopauza utječe na krvi tlak?

Važno je znati da postoji nekoliko čimbenika koji mogu imati učinak na povećanje krvnog tlaka kod žena u menopauzi, kao i to da je, barem na dio njih, moguće utjecati.

Hormonska neravnoteža

Već tijekom perimenopauze dolazi do značajnog pada razine estrogena, što utječe na promjene vezane uz rad metabolizma i pohranu zaliha masnog tkiva u tijelu, a posljedično i na sužavanje arterija te smanjenje njihove fleksibilnosti. Sve to doprinosi većem riziku od hipertenzije, odnosno kardiovaskularnih bolesti.

Životne navike

Kod većine žena menopauza se javlja između 45. i 55. godine života, u prosjeku tijekom 51. godine. Smatra se da je to vrijeme kada često dolazi do smanjenja tjelesne aktivnosti, a tijelo postaje osjetljivije na loše prehrambene navike poput visokog unosa soli, prerađene hrane, kofeina ili alkohola. To, također, može predstavljati rizik za razvoj hipertenzije.

Povišena razina stresa

Simptomi i promjene koje dolaze s menopauzom mogu dovesti do dodatnog stresa i osjećaja tjeskobe. Frustracija izazvana naletima vrućine, noćnim znojenjem i narušenim obrascima spavanja, nezadovoljstvo zbog nakupljanja suvišnih kilograma i zbog ostalih lako uočljivih fizičkih promjena te emocionalna napetost povezana s učestalim promjena raspoloženja mogu, u kombinaciji s fizičkim promjenama, utjecati na rast razine krvnog tlaka.

Genetika

Kao i kod mnogih drugih stanja, genetika može biti značajan faktor koji će utjecati na to kako tijelo reagira na promjene u menopauzi, od toga u kojoj će se dobi pojaviti prvi simptomi, pa sve do toga koliko će neki od njih, na primjer debljanje, biti izraženi i odraziti se na opće zdravlje.

Savjeti za snižavanje krvnog tlaka

Najbolji način da pratite kretanje vrijednosti krvnog tlaka je, osim redovnih posjeta liječniku, mjerenje tlaka kod kuće. Kućni tlakomjeri su dostupni na različitim prodajnim mjestima, uključujući web ljekarne, a uz njihovo korištenje bilo bi dobro da vodite dnevnik svojih mjerenja, bilježeći sve što je moglo utjecati na rezultate.

Imajte na umu da povećana tjelesna težina može u velikoj mjeri utjecati na krvni tlak pa bi prvi korak trebao biti gubitak suvišnih kilograma. Najučinkovitiji način je regulacija prehrane i razine fizičke aktivnosti. Usvojite zdrave prehrambene navike i jedite obroke bogate cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem i nemasnim izvorima proteina. Smanjite unos nezdravih masti i dodanog šećer te vodite računa o tome da, koliko god je moguće, izbjegavate procesuiranu hranu.

Uz navedeno, pokušajte povećati količinu fizičke aktivnosti. Neovisno o tome odlučite li više hodati radi zdravlja kardiovaskularnog sustava ili vježbati s utezima kako biste povećali mišićnu masu, dodatnih 30 minuta dnevno vježbanja laganog do srednjeg intenziteta može vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju rada srca.

Nemojte zanemariti redovne liječničke kontrole, koje su posebno važne onda kada se u vašem tijelu događa niz promjena. Liječnik će procijeniti jesu li neki od problema s kojima se susrećete uslijed dolaska menopauze izravno povezani uz pad razine hormona te procijeniti je li vam potrebna nadomjesna hormonska terapija.

Brinite o svojem zdravlju uz OMRON tlakomjer koji možete kupiti na web adresi Ljekarna247.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije