Menopauza i intimnost: Tri promjene koje novu fazu života čine još izazovnijom

Menopauza i intimnost: Tri promjene koje novu fazu života čine još izazovnijom

Menopauza i intimnost: Tri promjene koje novu fazu života čine još izazovnijom
  • Objavljeno: Srijeda, 18.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF / Canva

Menopauza je normalan dio starenja i označava kraj reproduktivnog razdoblja u životu žene. Prirodna menopauza je trajni prekid menstruacije, koji nije induciran medicinskim tretmanom ili zahvatom te se odvija postupno i u tri faze. Prva je perimenopauza, koja može početi čak 8 do 10 godina prije menopauze i u tom se periodu počinje smanjivati proizvodnja estrogena. Slijedi menopauza, koja službeno nastupa kada menstrualni ciklus izostane 12 mjeseci, a postmenopauza je naziv za period nakon menopauze i zapravo traje ostatak života.

Prvi simptomi menopauze se mogu pojaviti već sredinom 40-ih godina i uz njih dolaze i brojne psihičke i fizičke promjene koje mogu utjecati na seksualni život žena. Mnoge se žene susreću s problemima kao što su naleti vrućine i noćno znojenje, nesanica, usporavanje metabolizma, osjetljivost u različitim dijelovima tijela, promjene raspoloženja, ali i promjene u fizičkom izgledu. Ovi simptomi mogu značajno otežati svakodnevicu i odraziti se na način života, kao i na poimanje vlastitog tijela i seksualnosti.

Fizičke promjene i pad samopouzdanja

Uslijed smanjenja razine estrogena u menopauzi, koža na ženskom licu i tijelu se mijenja. Postaje tanja, često je suha i dehidrirana, gubi svoj volumen i elastičnost te je sklonija pojavi bora. Uz smanjenje kvalitete kože, rast neželjenih dlačica također nije rijetkost. Naime, s obzirom na smanjenje razine estrogena, dolazi do relativnog rasta razine testosterona, a to može rezultirati izraženijom dlakavošću, najčešće oko usta i na bradi. Nasuprot tome, žene također primjećuju smanjenje gustoće kose, odnosno promjene u količini i kvaliteti vlasi, što je također uzrokovano hormonskom neravnotežom.

Fluktuacija hormona utječe i na usporavanje metabolizma i smanjenje mišićne mase zbog čega dolazi do nakupljanja masnog tkiva, naročito u području trbuha. Koliko god bile prirodne i normalne, sve ove promjene mogu utjecati intimnost jer se žene zbog njih mogu osjećati manje poželjnima, što otežava upuštanje u seksualne odnose.

Iako se navedene promjene nekim ženama mogu činiti kao prepreka da se osjećaju ženstveno i lijepo, postoje načini kako ih ublažiti. Primjerice, redovna primjena odgovarajućih proizvoda za njegu kože može pomoći u smanjenju osjetljivosti i suhoće i utjecati na to da koža izgleda svježe i zdravo. Tome će doprinijeti i uravnotežena prehrana, a uz ostale zdrave životne navike poput redovite tjelovježbe, pomoći se u održavanju željene tjelesne težine, što se može pozitivno odraziti na samopouzdanje.

Slabljenje seksualnog nagona

Smanjenje seksualne želje u menopauzi je prirodan proces također uzrokovan hormonalnim promjenama. U tom se životnom razdoblju, uz značajan pad razine estrogena, smanjuje i razina testosterona, što može uzrokovati otežano postizanje seksualnog uzbuđenja. Ostali simptomi menopauze također mogu smanjiti interes za seksualne aktivnosti jer je riječ o promjenama koje mogu biti vrlo iscrpljujuće. Značaj utjecaj mogu imati učestale promjene raspoloženja, a slabljenje seksualnog nagona će biti još izraženije kod žena koje se suočavaju s depresijom, koja također može biti simptom menopauze. Promjene povezane uz menopauzu mogu otežati i dostizanje orgazma, stvoriti frustraciju i pojačati odbojnost prema seksu, intimnosti i fizičkoj bliskosti.

Unatoč izostanku seksualne želje, stručnjaci ipak savjetuju prakse koje uključuju pokazivanje ljubavi i privrženosti prema voljenoj osobi. To može biti razgovor, romantična večera, zagrljaj ili zajednička aktivnost koja pomaže u ostvarivanju bliskosti. Također, ako postoji interes za istraživanje seksualnih načina za iskazivanje ljubavi, važno je otvoreno razgovarati o tome što je vama i vašem partneru ugodno, a što nije.

Problemi izazvani suhoćom rodnice

Suhoća rodnice smatra se jednim od najčešćih simptoma menopauze, a otežava niz svakodnevnih aktivnosti i čini ih bolnim. Uz spolni odnos, na ovom se popisu nalaze i sjedenje, hodanje, tjelovježba i mokrenje, što za neke žene može biti izrazito neugodno. Ovaj simptom nastaje zbog izostanka tekućine koja vlaži rodnicu, a potaknut je padom estrogena. Ta hormonska promjena uzrokuje suhoću i stanjivanje vaginalne sluznice i rezultira stanjem koje se naziva vaginalna atrofija. Još jedno stanje povezano sa suhoćom rodnice jest dispareunija, snažna ili ponavljajuća genitalna bol koja se javlja neposredno prije, tijekom ili nakon spolnog odnosa. Jedna od preporuka za olakšavanje ovog simptoma jest povećanje vlažnosti lubrikantima, kremama ili vagitorijima koji mogu, ali i ne moraju sadržavati dodatak hormona estrogena.

Cicatridina vagitoriji služe za ubrzanje zacjeljivanja oštećenja na sluznici rodnice i vraćanje njezine prirodne vlažnosti. Oni djeluju zahvaljujući prisutnosti hijaluronske kiseline, mukopolisaharida koji se u velikim količinama nalazi u mnogim tkivima tijela. Hijaluronska kiselina funkcionira kao strukturalna potpora, dajući tkivu tonus, trofizam i elastičnost. Zahvaljujući sposobnosti zadržavanja vode, hijaluronska kiselina stvara film koji hidratizira, ubrzava i poboljšava proces ponovne epitelizacije i obnavljanja tkiva.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije