Seks nakon srčanog udara

Seks nakon srčanog udara

Seks nakon srčanog udara
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako ste vi ili partner doživjeli srčani udar, možda se suočavate sa strahom oko toga kako će seks utjecati na zdravlje srca. Obično osobe koje prežive srčani udar moraju ići na operaciju srca ili imaju anginu pektoris, a problemi sa seksom su uvijek posljedica.

Nije da te osobe ne žele prakticirati seks, već ih je strah. Boje se da sudjelovanje u seksu ili postizanje orgazma može uzrokovati drugi srčani udar, s potencijalno fatalni posljedicama.

Ovo nije bezrazložan strah. Liječnik će vam vjerojatno preporučiti da ne prakticirate seks neko vrijeme. I dok možete od liječnika dobiti dopuštenje, to ne znači da ćete se osjećati spremnima.

Što se muškaraca tiče, svaka briga oko problema može uzrokovati poteškoće kod postizanja erekcije. Srčani udar je kod velikog broja muškaraca sasvim dovoljan razlog za impotenciju. Kod žena se javlja anorgazmija, odnosno nesposobnost postizanja orgazma.

Najbolji način da se suočite sa strahom jest da se posavjetujete s liječnikom ili kardiologom. Na ovome inzistirajte tijekom samog oporavka u bolnici. Seksualne performanse su gotovo uvijek briga osoba koje su preživjele srčani udar.

Ako želite napraviti pretrage koje će vam pokazati koliko što smijete, napravite ih. Niti jedan doktor vam ne smije reći da seks nije naročito važan, jer jest. Ne samo za pacijenta, već i za njegovog partnera.

Neki stručnjaci vjeruju da je odličan način prevladavanja osjećaja straha prakticiranje masturbacije. Ovo može biti prvi korak prema prakticiranju seksa. Masturbacija je također nešto što možete prakticirati s partnerom, stoga ne mora nužno doći do seksualnih frustracija tijekom oporavka.

Možda nije sve u vašoj glavi

Strah nije jedini uzročnik impotencije ili anorgazmije. Problemi sa zdravljem srca su uglavnom popraćeni problemima sa zdravljem krvnih žila. Zbog toga manje krvi dolazi na područje genitalija. Ponekad su poteškoće u prakticiranju seksa isključivo fizičke, a ne psihičke prirode.

Ako tijekom orgazma primijetite oštru bol u prsima, kratkoću daha i ubrzan rad srca, posavjetujte se s liječnikom. Nemojte se sramiti. Liječnik vam može pomoći da vodite relativno normalan seksualni život i vaše je pravo da to tražite.

Što možete učiniti?

Ako patite od srčanih bolesti, nemojte prakticirati seks dok ste ljudi ili pod stresom. Tada srce već radi ubrzano, a seks će ga dodatno ubrzati.

Posavjetujte se s liječnikom o uzimanju lijekova koji će smanjiti pritisak na srce. Na taj način će srcu biti lakše podnijeti uzbuđenja tijekom seksa.

Neki pacijenti prije seksa uzimaju lijekove za srce kako bi spriječili srčane probleme. Nemojte ovo prakticirati ako se niste posavjetovali s liječnikom. Ti lijekovi se u pravilu uzimaju u određeno vrijeme, a nepoštivanje ovih pravila može biti rizično.

Lijekovi koji se propisuju za srčane probleme mogu sami po sebi smanjiti seksualne performanse. Ponekad vam liječnik može propisati alternativne lijekove koji neće ometati vaš seksualni život.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije