Što trebate znati o seksu?

Što trebate znati o seksu?

Što trebate znati o seksu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.08.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što trebate znati o seksualnom zdravlju?

Kako biste u seksu uživali, ključno je da upoznate svoje tijelo i osjećate se ugodno. Jednim istraživanjem se pokazalo da tek 51% žena dobro poznaje svoje genitalije. Mnoge žene uopće ne znaju dovoljno o hormonima, libidu, spolno prenosivim bolestima, plodnosti i kontracepciji.

Dvadesete

Rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima je sada najveći. Gotovo 50% zaraza se događa kod osoba do dobi od 24 godine. Mladi češće mijenjaju partnere, zbog čega se izlažu većem riziku. U dvadesetima su stanice cerviksa osjetljivije i sklonije infekcijama. Najviše se trebate brinuti oko spolno prenosivih bolesti koje su najraširenije - klamidija i HPV.

Ako klamidiju ne liječite, ona može oštetiti zdravlje jajnike i uzrokovati neplodnost, a u čak 75% slučajeva klamidija ne uzrokuje nikakve simptome. Trebate redovito odlaziti ginekologu i testirati se na spolno prenosive bolesti, naročito ako često mijenjate partnere ili ste u posljednje vrijeme prakticirali nezaštićeni seks sa osobom čiju seksualnu povijest ne poznajete najbolje.

Tridesete

Obratite pažnju na svaki neobičan simptom. Obilne menstruacije i bol tijekom seksa mogu biti znak benignog tumora koji se javlja kod dvije od pet žena u tridesetima. Benigni tumori su bezopasni i lako se uklanjaju, a ako se ne uklone mogu uzrokovati spontani pobačaj. Stručnjaci ističu da su fibroidi najčešći uzrok histerektomije. Ako su oni mali, oralni kontraceptivi mogu ublažiti simptome boli i krvarenja. Ako su veliki, potrebno ih je ukloniti.

Četrdesete

I dalje možete i trebate uživati u seksu. Nemojte misliti da je svaka promjena posljedica hormonalnih promjena u tijelu zbog perimenopauze. Suhoća vagine i urinarna inkontinencija često su uzrokovane promjenama razine estrogena, ali možete učiniti puno toga da se osjećate bolje. Za suhoću vagine možete koristiti lubrikant na bazi vode. Neka istraživanja su pokazala da žene koje češće prakticiraju seks imaju manje problema s boli tijekom seksa. Što se tiče urinarne inkontinencije, radite kegelove vježbe kojima ćete učvrstiti mišiće. Od velike je važnosti da u ovim godinama redovito odlazite na ginekološke preglede.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije