10 zanimljivih činjenica o bradavicama!

10 zanimljivih činjenica o bradavicama!

10 zanimljivih činjenica o bradavicama!
  • Objavljeno: Petak, 15.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bradavice mogu biti raznih oblika, boja i veličina. Jeste li ikada pogledali svoje bradavice i zapitali se izgledaju li normalno? Bradavice mogu pružiti nevjerojatan užitak, nahraniti gladne bebe i uputiti na neke ozbiljne zdravstvene probleme.

Nakon što pročitate ovo, obećavamo da ćete ih poštovati više nego prije jer su naprosto nevjerojatne! Evo, što sve trebate znati o bradavicama.

Rastezljive su

Promjer ženskih bradavica i areole može biti 1 cm i 10 cm, što je potpuno normalno. U trudnoći se mogu dodatno proširiti, no to vas također ne treba zabrinjavati.

Obavite samopregled dojki u samo 10 minuta!

Imaju širok raspon boja

Blijedo ružičasta, boja cigle i tamno smeđa. Sve su to boje naših bradavica. Boja bradavice uglavnom ovisi o boji ostatka kože. Baš kao što se u trudnoći mijenja veličina bradavice, može se promijeniti i njezina boja. Promjena izgleda bradavice uglavnom je rezultat hormonskih promjena tijekom trudnoće.

Pružaju veliki užitak

Bradavice su mnogima erogena zona. Istraživači su koristili MRI (magnetska rezonanca)uređaj i otkrili su da stimuliranje bradavica aktivira centar za užitak u mozgu. Taj dio se aktivira na isti način kao i kod stimulacije klitorisa.

Bradavice mogu pružiti orgazam

Istraživanja pokazuju da stimulacija bradavica može uzrokovati orgazam, no njega može doživjeti samo mali broj žena.

Može se pojaviti i bradavica viška

Nije neuobičajeno da se muškarac ili žena rode s tri bradavice (ili četiri, pet ili sedam). Ove dodatne bradavice se ne razvijaju na grudima nego se pojavljuju na ostatku tijela.

Bradavice imaju puno nepravilnosti

Površina bradavice i areole je slična površini Mjeseca. Pune su neravnina, kanalića, žlijezda a mogu imati i dlačice.

Ponekad ukazuju na bolest

Bradavica može ukazati na rijetki oblik raka dojke koji se zove Pagetova bolest. Obično se pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama. Ako se simptom ne povlači, posavjetujte se s liječnikom.

Istražite zanimljive činjenice o dojkama!

Bradavice ne vole trenje

Iako je tjelovježba dobra za cjelokupno zdravlje, bradavice mogu postati osjetljive, suhe, pa čak i krvave ako u dodiru s odjećom izazivaju trenje. Prije tjelovježbe ih namažite vazelinom i izbjegnite nadraženost.

Iznenada puštaju mlijeko

Dojilje bi sa sobom uvijek trebale imati rezervnu majicu ili rupčić. Zašto? Zato što mlijeko iz dojki može iznenada procuriti a to nije nimalo ugodno.

Iscjedak može biti znak upozorenja

Iako ne mora uvijek biti znak za paniku, bijeli kremasti iscjedak iz bradavice može značiti karcinom dojke. Zelenkasta ili crna tekućina može biti benigni znak povezan s problemom kanala u dojci. Ako primijetite bilo kakav iscjedak iz dojke, pogotovo bijeli ili krvavi, obavezno posjetite liječnika!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije