Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!

Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!

Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Redovit odlazak ginekologu zbog pregleda grudi i reproduktivnih organa jako je važan. Ali, nije zgorega ni da se ponekad same pregledate, a ako uočite neke od ovih promjena, bilo bi najbolje da se što prije javite liječniku…

Jedna dojka veća od druge

Ovo stanje može označavati prirodnu asimetriju dojki, koja je uobičajena kod većine žena, a koja najviše dolazi do izražaja tijekom razdoblja PMS-a. Međutim, u pitanju može biti i rak dojke. Kada dojka počinje značajno mijenjati oblik, to može upućivati na abnormalne promjene u tkivu dojke. Ako primijetite takve promjene, potražite savjet liječnika što prije.

Istražite najčešće mitove o raku dojke!

Iritacija kože ispod dojke

Može značiti alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikal. Također, ovo je simptom upale na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, a u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

Kvržice na aureoli

U pitanju su prirodne promjene na bradavicama. Uloga grudi je proizvodnja mlijeka, a sitne kvržice označavaju završetke žlijezda. One se tijekom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati puno izraženije. Ali, ako primijetite jednu ili više neobično izraženih kvržica, to može biti znak ciste na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolirati. Kvržice na aureoli mogu upućivati i na tumor. Promjene unutar dojke, posebno one koje se mogu vidjeti golim okom ili napipati, treba odmah prijaviti ginekologu.

Pojava dlačica na dojkama

Najčešće je u pitanju reakcija na preparate ili lijekove koji sadrže testosteron, muški hormon, ali može biti i znak sindroma policističnih jajnika. Ostali simptomi koji upućuju na ciste na jajnicima su pojava akni i neredovita menstruacija.

Saznajte zanimljive činjenice o dojkama!

Svrbež bradavica

Može upućivati na alergijsku reakciju na preparat za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Obavezno operite novi grudnjak ili odjeću prije prvog nošenja, a znajte da svrbež može označavati i skori dolazak menstruacije, dok ponekad upućuje na hormonalne promjene u organizmu. Tu je i svrbež kao simptom raka bradavica. Ova vrsta karcinoma vrlo je rijetka, a dolazi uz druge simptome, poput ljuskave i vrlo suhe kože bradavica i žućkastog ili crvenkastog iscjetka.

Bjeličasti iscjedak iz bradavice

Dojke služe za proizvodnju mlijeka, a iscjedak koji podsjeća na mlijeko je normalna pojava i nije nužno znak bolesti, ali može biti uzrokovan i fizičkim stimulansom zbog povišene razine prolaktina, nevezano za trudnoću i majčinstvo. Može biti i reakcija na lijekove, koji podižu razinu hormona prolaktina.

Isprobajte hranu koja štiti od raka dojke!

Crvenkasti iscjedak iz bradavice

Može upućivati na benigni tumor, koji može nastati u mliječnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savjet liječnika.

Kvrgavo, grudasto tkivo u dojkama

Često upućuje na proširenje mliječnih kanalića – mastopatiju. Riječ je o najčešćoj promjeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promjene prije menstruacije i stres. Međutim, može biti i znak cista (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promjene postaju sve izraženije, posjetite ginekologa.

Kvržica na dojci

Uglavnom je u pitanju cista. Ako je kvržica okrugla i “bježi” pod pritiskom, vjerojatno je riječ o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idućeg ciklusa nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije prije menstruacije. Imajte u vidu da je ovo i simptom raka dojke. Iako je većina promjena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smijete zanemariti. Ako osjetite pod prstima masu u dojci koja se ne mijenja, odmah potražite savjet liječnika.

Pročitajte što je normalno a što nije kada su u pitanju kvržice na dojkama.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije