Žensko zdravlje u pedesetima

Žensko zdravlje u pedesetima

Žensko zdravlje u pedesetima
  • Objavljeno: Subota, 15.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Redoviti odlasci liječniku i pregledi će povećati kvalitetu života žena u pedesetima. Pedesete su nove tridesete, ali trebate paziti na svoje zdravlje da biste se tako i osjećali.

Promjene

U pedesetima dolazi do raznih promjena u ženskom tijelu. Pedesete su godine kada većina žena uđe u menopauzu. Jajnici prestaju proizvoditi ženske hormone što uzrokuje simptome kao što su valunzi, suhoća kože i nagle promjene raspoloženja.

U pedesetima se povećava rizik od nastanka srčanog udara. Srčani udar u ovoj dobi je za čak 3 puta češći od raka dojke. Dolazi do povećanja razine kolesterola, zbog čega je važno usvojiti zdrave prehrambene navike i redovito vježbati.

Zdravlje srca

Prestanite pušiti jer pušenje dodatno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, a rizik od srčanog udara povećava za čak 50%.

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba su ključni za prevenciju srčanih bolesti. Svaki tjedan morate najmanje 2.5 sata raditi aerobne vježbe kao što su brzo hodanje ili vožnja bicikla.

Zdrava težina

U pedesetima se metabolizam naglo usporava i lako dolazi do nakupljanja suvišnih kilograma koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i visoke razine kolesterola i krvnog tlaka.

Suvišne kilograme izgubite pomoću zdrave prehrane. Smanjite unos zasićenih masnih kiselina, šećera i alkohola.

Krvni tlak

Visoka razina krvnog tlaka povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara. Prekomjeran unos soli može povećati rizik od nastanka visokog krvnog tlaka. Ne biste smjeli unositi više od 6 grama soli na dan.

Krvni tlak mjerite što češće, naročito ako ste primijetili nagle promjene. Danas su dostupni tlakomjeri različitih oblika po pristupačnim cijenama, stoga bi bilo pametno uložiti u jedan.

Kosti

Nakon menopauze kosti počinju značajno slabiti. Čak 20% žena u pedesetima pati od osteoporoze, a njih 52% ima prenisku razinu koštane masti.

Posavjetujte se s liječnikom o unosu kalcija putem namirnica ili suplemenata. Ne zaboravite ni na vitamin D koji je ključan za zdravlje kostiju. Najbolji izvor vitamina D je sunce pa se preporuča da se svakodnevno izlažete suncu oko 15 minuta kada ono nije jako, bez krema za zaštitu, ali pazite da ne dođe do opekotina.

Jednom tjedno jedite masnu ribu kao što je losos, tuna ili sardine. Zdravlje kostiju možete poboljšati i tjelovježbom.

Rak

U pedesetima je rak čest. Najčešće se javlja rak dojke, pluća i debelog crijeva. Rak dojke se javlja kod 1 od 8 žena, a čak 80% slučajeva raka dojke nastaje nakon menopauze.

Pregledavajte se redovito. Ako primijetiti bilo kakvu kvržicu, obratite se liječniku. Trebate znati da je rak dojke izlječiv ako se otkrije u najranijoj fazi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije