Emfizem

Emfizem

Emfizem
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Emfizem je stanje trajnog proširenja zračnih prostora distalno od terminalnih bronhiola, udruženo s razaranjem alveolarnih septi. Postoji nekoliko stanja koji su karakterizirani proširenim zračnim prostorima, ali bez prisutne destrukcije stjenki, i njih je pravilnije nazvati prenapuhanost (hiperinflacija).
Kategorija: Dišni sustav

Klinička slika emfizema

Osobe koje boluju od emfizema su uglavnom astenične konstitucije (mršavi, suhonjavi). Simptomi bolesti se ne javljaju dok nije oštećena najmanje 1/3 plućnog parenhima. Prvi znak bolesti je zaduha koja se javlja u početku tijekom težeg napora, a kasnije i u mirovanju. Kasnije se javlja i kašalj, ali s oskudnim iskašljajem. Pacijenti često sjede na krevetu, nagnuti prema naprijed, stisnutih usana. Mršavi su, raširenog bačvolikog prsnog koša, blijedo-ružičastog izgleda lica, izdišu zrak kroz stisnute usne. Od tuda dolazi i naziv za ove bolesnike "ružičasti puhaljko" ("pink puffer").
Perkusija pluća daje hipersonoran zvuk, zbog hiperinflacije plućnog tkiva.
Sekundarni emfizem koji nastaje u sklopu kroničnog bronhitisa, skriven je pod kliničkom slikom bronhitisa ("blue bloater")

Dijagnoza emfizema

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i RTG-nalaza. Za konačnu potvrdu dijagnoze emfizema pluća potrebno je bolesnika podvrgnuti funkcionalnim testovima pluća.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!