Dječje gliste

Dječje gliste

Dječje gliste
  • Objavljeno: Petak, 22.03.2019.
  • Broj pregleda: 121.706
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rizična skupina su uglavnom djeca, posebice ona koja borave u većim kolektivima.
Kategorija: Dječje bolesti

Velika dječja glista

Infestacija velikom dječjom glistom je dosta česta crijevna infestacija, pogotovo kod djece.
Ascaris lumbricoides ili velika dječja glista najveći je valjkasti crv koji parazitira u čovjekovom crijevu. Odrasli crv nastanjuje tanko crijevo, a ženka polaže jaja koja stolicom izlaze van. U toplim i vlažnim uvjetima jaja sazrijevaju i razvijaju se u ličinke koje predstavljaju izvor zaraze za čovjeka. Ženka dnevno može proizvesti i preko 200 000 jaja, a čovjek se zarazi ako proguta zrelo jajašce. Crv nakon infestacije putuje kroz krv i jednim dijelom puta prolazi kroz pluća pa može doći do nastanka pneumonije.

Infestacija, kao i kod Enterobiusa, ide direktno preko nečistih ruku ili neoprane hrane (povrća i voća koji su bili u dodiru za zaraženom zemljom). Zaraza se često javlja bez nekih posebnih simptoma. Od tegoba se uglavnom javljaju respiratorni simptomi koji mogu biti praćeni blago povišenom tjelesnom temperaturom, a teže infestacije mogu uzrokovati neodređene bolove u trbuhu i mučninu. Ako je infestacija izrazito teška, može doći i do začepljenja lumena crijeva, no takve se kliničke slike viđaju izuzetno rijetko.

Jajašca Askarisa lako se pronalaze u stolici kod nativnog pregleda što olakšava dijagnozu. U stolici se mogu naći ili crvi ili jaja. Za indirektnu dijagnozu mogu se koristiti i imunološki testovi, ali oni nisu specifični pa su nepouzdani i rijetko se koriste.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!