Dječje gliste

Dječje gliste

Dječje gliste
  • Objavljeno: Petak, 22.03.2019.
  • Broj pregleda: 121.691
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rizična skupina su uglavnom djeca, posebice ona koja borave u većim kolektivima.
Kategorija: Dječje bolesti

Crv vlašnjak

Trichuris trichiura, poznatiji kao crv vlašnjak, jest nametnik karakteristična izgleda koji također živi u crijevu čovjeka. Ženka u crijevu polaže jaja koja stolicom izlaze van iz tijela te vani na toplom sazrijevaju, nakon čega postaju zarazna. Čovjek se zarazi kada proguta takva zrela jajašca.

Infestacija također nastaje preko ruku ili hrane koja je zagađena zemljom sa jajašcima. Iako je trihurioza (zaraza crvom vlašnjakom) raširena u cijelom svijetu, češće se javlja u tropskim područjima zbog lošije higijene i boljih klimatskih uvjeta za sazrijevanje jajašaca. Infestacija je najčešća kod djece između 5 i 15 godina, a simptomi su uglavnom blagi ili zaraza prolazi bez simptoma (premda ponekad nastaju upalne promjene na sluznici crijeva). Kod zaraze sa većim brojem uzročnika i kod mlađe djece mogu se javiti kronični sluzavo-krvavi proljevi, a može se uočiti i blaža anemija.

Za dijagnosticiranje ovog parazite koristi se nativni pregled stolice u kojoj se pronađu jaja karakterističnog izgleda.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!