Dječje gliste

Dječje gliste

Dječje gliste
  • Objavljeno: Petak, 22.03.2019.
  • Broj pregleda: 121.690
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rizična skupina su uglavnom djeca, posebice ona koja borave u većim kolektivima.
Kategorija: Dječje bolesti

Dijagnoza i liječenje enterobijaze

Dijagnostička metoda koja se koristi za dokazivanje Enterobiusa je uzimanje perianalnog otiska po Grahamu. Otisak se uzima običnom ljepljivom trakom (selotejp) koja je zalijepljena za predmetno stakalce. Ljepljiva traka se treba odlijepiti sa stakalca i nalijepiti preko perianalnih nabora uz blago pritiskanje kako bi se jajašca zalijepila za traku. Nakon toga traka se skine sa kože i ponovno zalijepi preko stakalca koje se stavi u ambalažu i dostavi u laboratorij tijekom 24 sata. Posebno je važno da se otisak uzima ujutro nakon ustajanja, ali svakako prije pranja ili kupanja kako se jajašca ne bi uklonila. Otisak je potrebno uzimati 3 do 5 dana za redom. Rezultati pretraga dostupni su već za 24 sata.

Kod liječenja je važno terapijom obuhvatiti sve članove obitelji koji su zaraženi ili sve zaražene osobe u jednoj grupi kako ne bi došlo do ponovne zaraze za nekoliko dana. Nakon liječenja potrebno je prokuhati sve rublje i posteljinu i detaljno očistiti prostorije da do ponovne infekcije ne bi došlo zbog jajašaca iz okoline.

Uz liječenje je vrlo važno djelovati preventivno kako do zaraze ne bi ni došlo. To ponekad može biti teško, posebno kod boravka djece u većim kolektivima kao što su dječji vrtići i škole. Stoga je prije svega potrebno voditi računa o osobnim higijenskim navikama djeteta, a sve prostorije se također moraju redovito i kvalitetno održavati čistima.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!