Zaušnjaci

Zaušnjaci

Zaušnjaci
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Zaušnjaci (mumps, epidemijski parotitis) su akutna virusna zarazna bolest, uzrokovana virusom parotitisa iz porodice paramiksovirusa. Obilježje virusa je da najprije zahvaća žlijezde slinovnice, no upalom mogu biti zahvaćeni i ostali organi i tkiva, kao što su središnji živčani sustav, testisi, gušterača itd.
Kategorija: Dječje bolesti

Komplikacije posljedica rasapa virusa

Komplikacije bolesti su raznolike i vjerojatno su posljedica rasapa virusa putem krvi još u ranoj fazi infekcije. Mogu se javiti prije, istodobno ili poslije zaušnjaka, a mogu se vidjeti i bez upale slinovnica. Pojedine komplikacije javljaju se puno češće od drugih (npr. meningoencefalitis i orhitis), pa se govori i o tome da su zapravo samo dio kliničke slike bolesti, a ne komplikacije u pravom smislu riječi.

Meningoencefalitis (upala mozga i moždanih ovojnica) najčešća je komplikacija zaušnjaka u dječjoj dobi. Drugim riječima, nakon žlijezda slinovnica, središnji živčani sustav je dio organizma koji je najčešće zahvaćen virusom, odnosno upalom. Predmnijeva se da se javlja u 65 posto bolesnika sa zaušnjacima. Često prolazi i bez klinički vidljivih simptoma i u pravilu ima dobru prognozu. Unatoč tome, kao i svaka druga upalna bolest središnjeg živčanog sustava, može završiti i s teškim posljedicama, uključujući i smrtni ishod u oko dva posto slučajeva. Muški spol je tri do pet puta češće zahvaćen nego ženski.

Orhitis (upala testisa) je rijedak u dječaka prije puberteta i veći problem čini u adolescentnoj i odrasloj dobi, kad se može javiti i u trećine bolesnika sa zaušnjacima. Obično je upalom zahvaćen samo jedan testis, koji je tada otečen i vrlo bolan, crvene kože skrotuma, a bolest je praćena visokom temperaturom, bolovima u trbuhu, lošim općim stanjem i ostalim općim simptomima bolesti. Upala u prosjeku traje oko četiri dana, a zatim se postupno smiruje. Kao posljedica, u određenog broja bolesnika ostaje poremećaj fertilnosti, s tim da je potpuna sterilnost, srećom, rijetka.

Pankreatitis (upala gušterače) je rjeđi oblik bolesti nego prije navedeni. Očituje se bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom, povraćanjem, proljevom, i u pravilu je blagog tijeka.

U rijetkim slučajevima mogu biti zahvaćeni i drugi organi, primjerice štitnjača, jajnici, bubrezi, srčani mišić, slušni živac itd.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!