Rubela

Rubela

Rubela
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rubela (rubeola) je akutna virusna zarazna bolest uzrokovana virusom rubele iz porodice togavirusa. Prema vremenu i načinu infekcije, može se razvrstati u dva, po mnogočemu različita vida bolesti: konatalno i postnatalno stečena rubela.
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija rubele

Uglavnom se javlja u proljeće i katkad ju je teško prepoznati jer se često istodobno javljaju enteroviroze, koje mogu imati sličnu kliničku sliku.

Rubela (rubeola) je akutna virusna zarazna bolest uzrokovana virusom rubele iz porodice togavirusa. Prema vremenu i načinu infekcije, može se razvrstati u dva, po mnogočemu različita vida bolesti: konatalno i postnatalno stečena rubela. Postnatalno stečena rubela u dječjoj dobi u pravilu je blaga bolest, a u osnovi je karakterizirana osipom i otokom limfnih čvorova glave i vrata. Kod konatalne rubele infekcija djeteta nastupa još tijekom intrauterinog razvoja, a kad je trudnica zaražena virusom rubele, bolest je daleko teža i opasnija po život djeteta.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!