Zaušnjaci

Zaušnjaci

Zaušnjaci
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Zaušnjaci (mumps, epidemijski parotitis) su akutna virusna zarazna bolest, uzrokovana virusom parotitisa iz porodice paramiksovirusa. Obilježje virusa je da najprije zahvaća žlijezde slinovnice, no upalom mogu biti zahvaćeni i ostali organi i tkiva, kao što su središnji živčani sustav, testisi, gušterača itd.
Kategorija: Dječje bolesti

Prognoza u pravilu dobra

Kad su zahvaćene samo slinovnice, prognoza je dobra. U slučaju razvoja meningoencefalitisa, prognoza je također dobra, ali katkad su moguće i ostatne trajne neurološke posljedice, pa čak i smrtni ishod. Nasuprot uvriježenu mišljenju, u slučaju orhitisa potpuna neplodnost vrlo je rijetka.

Samo simptomatske mjere

Kao i većina virusnih bolesti, zaušnjaci se liječe samo simptomatskim mjerama. One uključuju mirovanje prema potrebama bolesnika, kontrolu tjelesne temperature, dijetu prema mogućnosti žvakanja, u pravilu kašastu hranu bez jakih začina koji potenciraju produkciju sline, njegu usne šupljine i ispiranje kamilicom ili gotovim antiseptičkim otopinama, a u slučaju bolova, uporabu analgetika (npr. paracetamol). Kad su osim žlijezda slinovnica bolešću zahvaćeni i drugi dijelovi organizma ili se tijek bolesti pogoršava, zbog nastavka liječenja obvezno je potražiti daljnju liječničku pomoć.

Kontroliranim cijepljenjem do prevencije

Pasivna imunizacija davanjem gotovih pripravaka specifičnih protutijela protiv virusa parotitisa nije učinkovita. Nasuprot tome, aktivna imunizacija cijepljenjem živim, oslabljenim (atenuiranim) virusom parotitisa vrlo je učinkovita. U nas je cijepljenje obvezno od 1977. godine i provodi se tzv. miješanim cjepivom protiv ospica, rubeole i mumpsa (MO-PA-RU). Cijepljenje se provodi nakon navršenih 12 mjeseci starosti djeteta - prva doza u načelu između 12 i 15 mjeseci, a docjepljenje između 6. i 7. godine). Oko 97 posto cijepljene populacije zadržava stečenu imunost. Indikacije i kontraindikacije za cijepljenje određuje liječnik, a neke od još uvijek važećih kontraindikacija za cijepljenje su: alergija na bilo koji sastojak cjepiva, neka imunodeficijentna stanja, trudnoća, itd. Necijepljenu djecu indicirano je cijepiti i kasnije, posebice neimune dječake, s obzirom na znatno veću učestalost orhitisa u dječaka starijih od 11 godina.

www.vasezdravlje.com

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!