Gonokokna infekcija - gonoreja

Gonokokna infekcija - gonoreja

Gonokokna infekcija - gonoreja
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Gonoreja je akutna infektivna bolest koja zahvaća prije svega sluznicu uretre, vrata maternice, rektuma, ždrijela i oka. Za razliku od većine spolno prenosivih bolesti, pogađa u prvom redu muškarce. Očituje se jakim pečenjem pri mokrenju, mutnom mokraćom, jakim bolovima i gnojnim iscjetkom.
Kategorija: Infekcije

Što je gonokokna infekcija?

Gonokokna infekcija, ranije vrlo česta spolna bolest (triper), javlja se u 0.1 - 0.5% svih ginekoloških pacijentica. Usprkos rijetkoj pojavi spada u najčešće genitalne kontaktne infekcije i gotovo je pandemijski rasprostranjena, kako u industrijskim tako i u zemljama u razvoju. Spada u klasične spolno prenosive bolesti i podliježe obveznoj prijavi. Iako se računa sa smanjenjem rizika nastanka ove infekcije od uvođenja AIDS kampanje za najmanje 50%, gonoreja je i dalje veoma raširena u populaciji adolescenata, promiskuitetnih, kao i homoseksualnih osoba.

Uzročnik gonoreje je gonokok, gram-negativni aerobni diplokok, mikroorganizam koji živi u spolnim organima i prenosi se gotovo isključivo spolnim putem. Rizik nastanka infekcije se procjenjuje na 30% kod jednog spolnog odnosa. Vrijeme inkubacije je 2 - 6 dana. Bolest se može prilikom poroda prenijeti na novorođenče, što može imati za posljedicu gonokoknu upalu očnih spojnica i vjeđa u novorođenčeta. Česte su udružene infekcije s klamidijom.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!