Toksoplazmoza

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toksoplazmoza je infektivna bolest koja u odraslih može uzrokovati vrućicu, encefalomijelitis, kožne erupcije, bolove u zglobovima i mišićima, itd.
Kategorija: Infekcije

Definicija toksoplazmoze

Toksoplazmoza je infektivna bolest koja u odraslih može uzrokovati vrućicu, encefalomijelitis, kožne erupcije, bolove u zglobovima i mišićima, itd. U kongenitalnom obliku, zbog prijenosa parazita s majke na fetus, najveći dio organa može biti kompromitiran; lezije se mogu izliječiti, osim onih na razini mozga i oka; ili se okularne i cerebralne promjene mogu manifestirati tek nakon tjedana ili mjeseci.

Uzroci toksoplazmoze​

Infektivni agens toksoplazmoze je protozoon Toxoplasma gondii, parazit koji može živjeti samo unutar stanica. Proliferativni endocelularni oblici mogu se praktički naći u svim tkivima, ali posebno u mišićima i u središnjem živčanom sustavu. Ciste imaju svoju elastičnu i jasno ograničenu membranu unutar koje se paraziti mogu održati na životu mjesecima, godinama pa i čitavog života.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!