Hodgkinova bolest

Hodgkinova bolest

Hodgkinova bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Hodgkinova bolest počinje u limfnom čvoru i širi se na okolne limfne čvorove. Ne-limfni organi zahvaćeni su tek u visokom stadiju proširenosti bolesti i tada bolesnici najčešće brzo umiru. Povećani limfni čvor ili skupina čvorova su bezbolni, mekani, pomični prema podlozi. Kod manjeg dijela bolesnika se javlja bol u limfnim čvorovima nakon pijenja alkohola.
Kategorija: Maligne bolesti

Uzrok Hodgkinove bolesti

Rezultati istraživanja ukazali su na važnost dobi, nasljednih čimbenika i čimbenika okoline za nastanak ove bolesti. Bolest se najčešće javlja u dvije dobne skupine - prva je dobna skupina između 15. i 35. godine, a druga nakon 50. godine života.

Bolest je češća u muškaraca. Dugogodišnjim istraživanjima došlo se do podataka o čimbenicima koji znače povećan rizik od ove bolesti. Rizik je povećan kod osoba koje imaju manji broj srodnika i prijatelja, osobe koje žive same s roditeljima, prvorođena djeca, osobe čiji rodnici imaju Hodgkinovu bolest, osobe koje su odstranile krajnike i osobe s određenim imunološkim karakteristikama (HLA antigeni na površini stanice), poremećajem imunološkog sustava i tzv. autoimunim bolestima u kojima poremećaj obrambenih funkcija organizma dovodi do napadanja vlastitih tkiva.

Pretpostavke su kako bolest uzrokuje dugogodišnja zaraza virusom. Problem istraživanja ove bolesti je nepostojanje jedinstvene tumorske stanice - nisu utvrđene jedinstvene promjene tumorske stanice kod pojedinog podtipa.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!