Rak jetre

Rak jetre

Rak jetre
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ponekad je prvi znak karcinoma jetre akutni abdomen zbog rupture i krvarenja tumora, a mogu se javiti i poremećaji metabolizma kao što su hipoglikemija (nedostatna razina glukoze u krvi), eritrocitoza (povećani broj crvenih krvnih zrnaca), hiperkalcijemija (povećana razina kalcija), hiperlipidemija (povećana razina masnih tvari u krvi).
Kategorija: Maligne bolesti

Definicija raka jetre

Tumori jetre mogu biti benigni, koji se javljaju često i bez kliničkih znakova, a otkriju se uglavnom slučajno ultrazvučnim pregledom. Najčešći oblik tumora jetre su zapravo metastaze iz drugih organa zahvaćenih tumorom; pluća, dojka, gušterača, debelo crijevo i želudac, a često su upravo metastaze u jetri prvi znak primarnog karcinoma nekog drugog organa.

Karcinomi koji primarno nastaju u jetri su: Fibrolamelarni karcinom, Kolangiokarcinom (nastaje iz žučnih kanalića u jetri), Hepatoblastom (najčešći maligni tumor u dječjoj dobi), te Hepatocelularni karcinom.

Hepatocelularni karcinom je najčešći tip karcinoma koji je primarno nastao u jetri, a nastaje iz zloćudnih hepatocita (jetrenih stanica). Najveća je incidencija u područjima jugoistočne Azije i u nekim područjima Afrike, a to su područja gdje je infekcija virusom hepatitisa B endemična.

Rizik za pojavu hepatocelularnog karcinoma je naime stostruko veći kod nositelja virusa hepatitisa B i tumor se javlja uglavnom paralelno s prevalencijom virusa hepatitisa B. Virusna DNA se pri tome ugradi u genetski materijal hepatocita, što u međuvremenu dovodi do zloćudne transformacije. Ostali faktori rizika za pojavu ovog karcinoma su uz virus hepatitisa C i ciroza jetre, osobito zbog alkohola, zatim hemokromatoza, uzimanje steroida itd.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!