Karcinom gušterače

Karcinom gušterače

Karcinom gušterače
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Karcinom gušterače je maligna bolest koji se razvija iz egzokrinog dijela žlijezde (rjeđi su tumori endokrinog dijela-otočića). Radi se o adenokarcinomima porijekla duktusnog epitela. Smrtnost kod ove zloćudne bolesti je jako visoka i iznosi više od 95%.
Kategorija: Maligne bolesti

Dijagnosticiranje karcinoma gušterače

Rana dijagnoza tumora gušterače je vrlo rijetka. Bolest se najčešće dijagnosticira kad su promjene dostigle već uznapredovali stadij. Razlog kasnom dijagnosticiranju bolesti je promjena koja se razvija duboko u trbušnoj šupljini, koja dugo vremena ne daje nikakav specifični simptom. U dijagnostici karcinoma gušterače koristi se ultrazvučna dijagnostika, ali ako ni ona ne da odgovor, bolesnik se šalje na snimanje CT-om. CT je za sada najbolja dijagnostička metoda za ovu bolest. Za konačnu dijagnozu potrebno je učinit biopsiju i dokazati bolest pozitivnim patohistološkim nalazom.

Liječenje karcinoma gušterače

Jedino pravo liječenje je kirurško odstranjenje tumora. Međutim, takva operacija se uglavnom radi samo kod tumora glave pankreasa. Operacijsko odstranjenje tumorske mase produžuje život bolesnicima. Operacija se može koristiti i kao palijativno, pomoćno liječenje da bi npr. olakšala ili riješila opstrukcija žučnih vodova i tako izbjegla žutica. Za olakšavanje simptoma bolesti, ponekad se koristi kombinirana terapija zračenjem i kemoterapijom

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!