Urinarna inkontinencija - "tiha epidemija" - problem o kojem žene nerado govore

Urinarna inkontinencija - "tiha epidemija" - problem o kojem žene nerado govore

Urinarna inkontinencija - "tiha epidemija" - problem o kojem žene nerado govore
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Urinarna inkontinencija, bilo kojeg tipa (stres-sfinkter nestabilni detruzor, preljevna inkontinencija) predstavlja distres za žene svih dobnih skupina.
Kategorija: Mokraćni sustav

Tipovi inkontinencija

Isnkontinencija se odnosi na nevoljno ispuštanje mokraće, uzrokovano kašljanjem, kihanjem, vježbanjem, dizanjem tereta ili tjelesnom aktivnosti.

Urgentna inkontinencija se definira urgentnim nagonom za mokrenjem, ali i nemogućnošću da se odgodi mokrenje, ili snažnom iznenadnom potrebom da se mokri bez upozorenja.

Učestala je i miješana inkontinencija sa najmanje jednim stres i jednim urgentnim simptomom.

Postoji i preljevna inkontinencija, gdje mokraća jedva kaplje iz prepunjenog mjehura.

Inkontinencija se javlja i kod stanja nakon moždanog udara, paraplegije. Postoji i postkoitalna inkontinencija, koja se javlja nakon spolnog odnosa, slična je urgentnoj inkontinenciji.

Autori Parazzini i sur.navode da su histerektomija i perinealni ožiljci veliki rizik za pojavu stres-sfinkter inkontinencije. Isti autori također navode da su porodi najveći rizik za pojavu stres-sfinkter inkontinencije i miješane inkontinencije, ali ne i urgencije i nestabilnog detruzora.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!