Alzheimerova demencija

Alzheimerova demencija

Alzheimerova demencija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije čineći preko 50% svih slučajeva demencije.
Kategorija: Mozak

Liječenje Alzheimerove bolesti

Lijek za Alzheimerovu bolest do sada nije pronađen, te je liječenje usmjereno na ublažavanje postojećih simptoma i usporiti razvoj bolesti.

U liječenju se najčešče koriste sedativi, vazodilatatori (lijekovi koji šire krvne žile), vitamini te inhibitori acetil kolin esteraze - neurotransmitera koji služe prijenosu živčanog impulsa među moždanim stanicama.

Također od velike je važnosti oboljelu osobu od Alzheimerove bolesti uključiti u društvena događanja te razvijati njihove interese i hobije. Od velike pomoći je korištenje dnevnika ili podsjetnika koje podsjećaju bolesnika na dnevne obveze.

Svaki bolesnik bi morao sa sobom uvijek nositi papir s osnovnim podacima kao što su ime i prezime, adresa stanovanja i telefon u slučaju da se izgubi.

www.cardionet.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!