Neuralgija trigeminusa

Neuralgija trigeminusa

Neuralgija trigeminusa
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Neuralgija trigeminusa se ubraja među najjače i najneugodnije boli koje se mogu osjetiti. Bol počinje iznenada, u dijelu ili cijelom području koje opskrbljuje trigeminus.
Kategorija: Mozak

Što je neuralgija trigeminusa?

Nervus trigeminus je peti moždani živac odgovoran za provedbu osjeta dodira, boli,pritiska i temperature s lica, čeljusti, čela i okolice očiju u određeni dio mozga. Dva su, svaki s jedne strane lica.

Neuralgija trigeminusa se ubraja među najjače i najneugodnije boli koje se mogu osjetiti. Bol počinje iznenada, u dijelu ili cijelom području koje opskrbljuje trigeminus. Izrazito je jaka, sijevajuća, oštra. Traje kratko, nekoliko sekundi i često se ponavlja u kraćim ili dužim razmacima tijekom dana. Može potrajati nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci, a zatim prestaje i javi se ponovo za nekoliko mjeseci ili godina. U početku bol nastaje spontano, a poslije se može isprovocirati dodirom lica, žvakanjem, pranjem zuba, govorom, smijehom, brijanjem ili nekim drugim podražajem. Uglavnom je prisutna na jednoj strani lica a obostrano se javlja vrlo rijetko, u otprilike u 5% slučajeva, ali i tada počinje prvo na jednoj strani.

Javlja se češće u žena i to starijih od 50 godina.

Uzrok neuralgije trigeminusa može biti poznat kao što je tumor ili malformacija krvnih žila koji pritišću živac. Uzroci mogu biti i neke bolesti kao što je multipla skleroza, moždana kap, dijabetes. Infekcije herpes virusom ili zoster virusom u području trigeminalnog živca mogu nakon povlačenja kožnih promjena uzrokovati neuralgiju zahvaćenog područja. Takve neuralgije trigeminusa nazivamo simptomatskim.

Idiopatskom neuralgijom smatramo kada nije točno poznat uzrok. Jedna od teorija jest da promjene na krvnim žilama koje se nalaze u blizini prolaska živca, npr. ateroskleroza, pritišću i oštećuju živac i na taj način stvaraju osjet boli.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike. Potrebno je obaviti pregled usne šupljine i zubi, neurološki pregled te pretrage kao što su CT i MR mozga.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!