Anderson-Fabryeva bolest

Anderson-Fabryeva bolest

Anderson-Fabryeva bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Fabryeva ili Anderson-Fabryeva bolest je rijetka, nasljedna bolest koja zahvaća velik broj organa u tijelu koji se s vremenom, kako bolest napreduje, sve više oštećuju. Bolest nastaje zbog urođenog nedostatka enzima α-galaktozidaze A. Taj enzim razgrađuje jednu vrstu masti koje nastaju kao otpadni materijal stanica pa zbog nedostatka tog enzima dolazi do nakupljanja nerazgrađenih masti i sve većeg oštećenja stanica koje s vremenom propadaju.
Kategorija: Nasljedne bolesti

Liječenje Fabryeve bolesti

Liječenje treba započeti što prije jer je tada nada i mogućnost za normalan život Fabry pacijenata najveća. Liječenje se temelji na nadomještanju enzima koji tijelu nedostaje. Taj enzim se dobiva genetskim inženjeringom iz ljudskih stanica i zove se agalzidaza alfa. Pokazalo se da liječenje agalzidazom alfa smanjuje bol, usporava slabljenje rada bubrega, poboljšava srčane simptome i rad srca te djeluje i na smanjenje nepravilnosti u protoku krvi kroz mozak.

Razvoj enzimske nadomjesne terapije kod Fabryeve bolesti predstavlja značajan napredak u liječenju te pruža pacijentima mogućnost bolje kvalitete života.

Fabryevu bolest u djece je možda najbolje razumjeti iz priče koja slijedi, a ispričana je od strane djeteta koji boluje od Fabryeve bolesti.

www.trudnoca.net

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!