Esencijalni tremor

Esencijalni tremor

Esencijalni tremor
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Esencijalni tremor pripada u skupinu nasljednih bolesti. Ako jedan od roditelja ima esencijalni tremor tada je vjerojatnost da i vi dobijete tremor 50%. Ponekad je prisutno više članova u obitelji s tremorom, tada ga nazivamo familijarni tremor.
Kategorija: Nasljedne bolesti

Što je esencijalni tremor?

S godinama mnogi primijete da su im se počele tresti ruke, glava , ili rjeđe jezik i glas. U većini slučajeva riječ je o esencijalnom tremoru (tremor znači drhtanje, treperenje).

Esencijalni tremor pripada u skupinu nasljednih bolesti. Ako jedan od roditelja ima esencijalni tremor tada je vjerojatnost da i vi dobijete tremor 50%. Ponekad je prisutno više članova u obitelji s tremorom, tada ga nazivamo familijarni tremor.

Jedini još postojeći čimbenik rizika za esencijalni tremor je dob. Iako se može javiti u raznim dobnim skupinama, najčešći je u starijoj dobi (sa 60 i više godina). Stres može utjecati na pogoršanje bolesti, ali ne i na nastanak.

Klinička slika

Počinje postupno. Može se javiti čak i u mlađoj dobi, zatim se povući i javiti poslije ili se javiti u srednjoj dobi i postupno se pogoršavati. Kod nekih tremor ostane na blažem obliku i ne uzrokuje veće tegobe u svakodnevnom životu, a kod nekih se razvije u izraziti poremećaj koji u velikoj mjeri otežava svakodnevne aktivnosti.

Karakteristika esencijalnog tremora jest da je u većini slučajeva prisutan u rukama i to obostrano, iako može početi samo u jednoj. Prisutan je samo kada se nešto radi ili drži u određenom položaju, a prestaje u mirovanju i spavanju. Osim ruku može se javiti tremor glave (ponekad samo glava) koja ima karakteristike DA i NE tremora. Naime, kretanje glave je kao da želite nekom nešto potvrditi ili negirati. Uz tremor glave i ruku može se javiti i tremor jezika i glasa, a ne i kao izdvojeni tremor.

Budući da se tremor javlja u određenim položajima i pokretima, kod jače izraženih otežano je hranjenje (drhtanje je tako jako da ispada hrana iz žlice, tekućina iz čaše itd.), brijanje, šminkanje, pisanje, crtanje ili sviranje instrumenta.

Ono što je važno napomenuti jest da se esencijalni tremor razlikuje od tremora kod Parkinsonove bolesti po tome što je prisutan samo u pokretu ili u određenom položaju za razliku kod Parkinsona gdje se javlja u mirovanju, i nema drugih poremećaja u kretanju.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!