Huntingtonova bolest

Huntingtonova bolest

Huntingtonova bolest
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Huntingtonova bolest je nasljedna bolest koja uzrokuje progresivnu degeneraciju živčanih stanica u mozgu. Huntingtonova bolest uzrokuje niz tjelesnih poteškoća, uključujući probleme s kontroliranjem pokreta, kognitivne i psihološke poremećaje.
Kategorija: Nasljedne bolesti

Lijekovi i liječenje Huntingtonove bolesti

Niti jedan lijek neće utjecati na ishod Huntingtonove bolesti, ali neki lijekovi mogu ublažiti simptome. Liječenje ovisi o intenzitetu simptoma. Neki lijekovi i oblici liječenja koji se koriste u svrhu ublažavanja Huntingtonove bolesti su:

Tetrabenazin

Koristi se za ublažavanje grčeva u mišićima i pomaže u boljoj kontroli pokreta tijela. Može uzrokovati povećan rizik od nastanka depresije i drugih psihijatrijskih stanja.

Antipsihotici

Najčešće se koriste za ublažavanje shizofrenije, ali i drugih oblika psihoza, a mogu uzrokovati napetost u mišićima i nekontrolirane pokrete tijela.

Noviji lijekovi, kao što su risperidon i kvetiapin, uzrokuju slabije nuspojave, ali se još uvijek trebaju koristiti s oprezom jer također mogu pogoršati neke simptome bolesti.

Antidepresivi

Ublažit će neke od psiholoških simptoma bolesti, a najčešće nuspojave su mučnina, proljev, vrtoglavica i nizak krvni tlak.

Psihoterapija

Pomoću psihoterapije se razvijaju strategije za bolje upravljanje simptomima bolesti i oboljelome se pomaže da se pripremi na ishod Huntingtonove bolesti.

Terapija govora

Terapija govora može pomoći u boljem kontroliranju mišića lica, usta i grla koji su neophodni za govor, žvakanje i gutanje.

Fizikalna terapija

Temelji se na različitim vježbama pomoću kojih se poboljšava snaga, fleksibilnost, ravnoteža i koordinacija tijela. Te vježbe će pomoći u što duljem održavanju mobilnosti i smanjiti rizik od padanja.

Životni stil i kućna terapija

Upravljanje simptomima Huntingtonove bolesti je zahtjevno za oboljele i njima bliske osobe. Kako bolest napreduje, tako oboljeli postaje sve više ovisan o svojim bližnjima.

Osobe koje pate od Huntingtonove bolesti često imaju poteškoća s održavanjem zdrave tjelesne težine. Problemi sa žvakanjem i gutanjem su razlog zbog kojega bi osobe koje pate od Huntingtonove bolesti trebale jesti više od tri obroka dnevno.

Skrbnici oboljelome trebaju omogućiti život u okruženju koje je odgovarajuće za njihove kognitivne i bihevioralne poteškoće.

Prevencija Huntingtonove bolesti

Prevencija Huntingtonove bolesti sama po sebi nije moguća. Jedini način da roditelji osiguraju prijenos zdravih gena jest in vitro oplodnja. Na taj način se embrio testira na prisutnost gena i samo oni koji nose zdrave gene se implementiraju u maternicu majke.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!