Daltonizam

Daltonizam

Daltonizam
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Poremećaj razlikovanja boja (daltonizam) može biti urođen i stečeni. U većini slučajeva riječ je o genetskoj anomaliji vezanoj za X kromosom. Žene mogu biti nositelji, ali bez pojave simptoma, a muškarci uvijek obolijevaju od te bolesti.
Kategorija: Oči i vid

Što je daltonizam?

Sam naziv veže se za ime engleskog znanstvenika Johna Daltona koji je prvi opisao bolest potkraj 18. stoljeća na temelju vlastitog iskustva jer je i sam imao problema u raspoznavanju crvene i zelene boje.

Poremećaj razlikovanja boja (daltonizam) može biti urođen i stečeni. U većini slučajeva riječ je o genetskoj anomaliji vezanoj za X kromosom. Žene mogu biti nositelji, ali bez pojave simptoma, a muškarci uvijek obolijevaju od te bolesti. Daltonizam se može pojaviti i kasnije tijekom života kao posljedica različitih bolesti vidnog živca ili mrežnice te kao posljedica uzimanja nekih lijekova. U svijetu živi oko 8% muškaraca i 0,5% žena koji imaju problem raspoznavanja boja. Od ukupnog broja muškaraca sa problemom raspoznavanja boja njih 75% je slijepo za zelenu boju (deuteranopi) i 25% za crvenu (protanopi).

Nastajanje osjeta za boju

U oku na mrežnici postoje fotoreceptori u čunjićima za crvenu, zelenu i plavu boju. Ulaskom svjetla u oko različitih valnih duljina dolazi do apsorpcije svjetlosti u čunjićima s različitim vidnim pigmentom. Postoje "crveni" čunjići koji sadrže fotolabilni pigment erythrolabe, "zeleni" čunjići koji sadrže pigment chlorolabe, i "plavi" koji sadrže cyanolabe. Najbrojiniji su crveni, zatim zeleni, a najmanje su zastupljeni čunjići za plavu boju. Boja je optička iluzija koja nastaje samo ako oko apsorbira elektromagnetsko zračenje vidljivog dijela spektra valnih duljina od 380 do 760 nm putem svojih fotoreceptora i pigmenta mrežnice, a sam doživljaj viđenoga završava se vidnim centrima u mozgu. To je psihofiziološki fenomen i jedan je od najsloženijih procesa u organizmu uopće.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!