Konjunktivitis

Konjunktivitis

Konjunktivitis
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Broj pregleda: 10.668
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Konjunktivitis je upala očne spojnice i najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Konjunktivitis može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera.
Kategorija: Oči i vid

Definicija konjunktivitisa

Konjunktivitis je upala očne spojnice i najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Konjunktivitis može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice, paraziti (rijetko), mehanička ozljeda ili prisustvo stranog tijela.

Bakterijski konjunktivitis (tzv. "bolest crvenih očiju") Javlja se u obliku akutnog kataralnog konjunktivitisa, a najčešći uzročnici su Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Haemophilus aegyptius. Na spojnici su prisutni crvenilo (zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila), bol (u obliku grebanja, bockanja, osjećaja stranog tijela) i otok. Nekad mogu biti prisutna krvarenja na spojnici. Prisutan je vodenasto-gnojni sekret koji pri buđenju slijepi trepavice i dovodi do nastanka krmelja. Vjeđe se teže otvaraju, mogu biti otečene, a okolna koža oštećena. Bolesnici ne podnose svjetlost i postoji pojačano suzenje. Vid nije oštećen.Infekcija obično počne naglo na jednom oku, a proširi se na drugo kroz dva dana. Bolest ima sklonost ka spontanom izlječenju - prolazi i ako se ne liječi ali tada traje duže - s terapijom traje nekoliko dana, a bez terapije do 14 dana. Bakterijski konjunktivitis se širi zaraženim rukama, ručnicima, ubrusima i kozmetikom. Konjunktivitis se liječi ispiranjem spojnice, antibioticima i dodatnim mjerama.

Najčešće se primjenjuju sulfonamidske kapi (Sulfasol) i antibiotska mast - kloramfenikol (Chloramphenicol 1%). Može se dati ciprofloksacin (Ciloxan) 0.3% kapi i mast. Da bi se spriječilo širenje bolesti, bolesnika i obitelj treba upozoriti na važnost osobne higijene. Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid. Provodi se sustavno liječenje makrolidima (azitromicin). Također je potrebno liječiti majku i njezina seksualnog partnera. Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!