Nadutost

Nadutost

Nadutost
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jedan od uzroka meteorizma su i nefunkcionalni spazmi, koji se javljaju kod poremećene crijevne motorike u slopu opstipacije ili iritabilnog kolona s proljevima.
Kategorija: Probavni sustav

Definicija nadutosti

Nadutost - ta nezgodna "lopta" u trbuhu. Nadutost, povećana količina zraka u probavnom sustavu vrlo je čest problem. Žene srednje i starije dobi, s funkcionalnom kolopatijom uz opstipaciju i meteorizam, najčešći su pacijenti u gastroenterološkim ambulantama. Vrlo često prisutna je psihosomatska nadgradnja te zabrinutost i strah od opasnih bolesti koje su povezane s ovim stanjem. Slične tegobe ima i muška populacija, ali oni se, čini se, rjeđe javljaju liječniku radi takvih tegoba.

Sve te tegobe povezane su s modernim, užurbanim načinom života i prehrane. Nedovoljno vremena za normalno konzumiranje hrane, sve veća sklonost "brzoj hrani" na račun dobro osmišljenih obroka, pa i sve manje vremena za jutarnju toaletu, uzrok su što "bijeli otrovi civilizacije" (brašno, sol, mast) sve više dolaze do izražaja i izazivaju vrlo različite bolesti i poremećaje, od metaboličkog sindroma do ovakvih funkcionalnih tegoba. Naravno da se meteorizam može javiti uz mnoge druge bolesti, kao što su upale crijeva, tumori ili nepodnošenje mlijeka zbog deficita laktaze, kroničnog pankreatitisa, poremećaja crijevne flore naon antibiotske terapije ili infekcije i sl.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!