Nadutost

Nadutost

Nadutost
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jedan od uzroka meteorizma su i nefunkcionalni spazmi, koji se javljaju kod poremećene crijevne motorike u slopu opstipacije ili iritabilnog kolona s proljevima.
Kategorija: Probavni sustav

Bolovi, pritisak, opstipacija

Klinička slika je raznolika, a ovisna je o uzrocima. Obično su prisutni težina i pritisak u želucu odmah nakon jela, uz povećanu količinu zraka u fundusu želuca, vjerojatno zbog gutanja zraka tijeom jela. Javljaju se mukli bolovi difuzno u trbuhu, najviše duž debelog crijeva. Tipičan je tzv. sindrom lijenalne fleksure, kad zrak stoji u poprečnom debelom crijevu ispred lijenalne fleksure, tj. mjesta gdje poprečno debelo crijevo na lijevoj strani zavija prema dolje), uz bol na tome mjestu, pritisak prema prsnom košu, probadanje oko srca i sl. Slično može biti u toku silaznog ili uzlaznog debelog crijeva s grčevima u području donjeg dijela debelog crijeva (sigme) ili ispod jetre, gdje uzlazno debelo crijevo prelazi u poprečno. Često je prisutna i uporna dugogodišnja opstipacija.

Tijekom pregleda ustanovi se bolnost na pritisak duž cijelog debelog crijeva i u žličici, a osobito je osjetljiva sigma, obje fleksure, pa i cekum.

Oprez kod iznenadne pojave simptoma

Dijagnostika je potrebna je kako bi se isključile određene bolesti i psihički se umirilo bolesnika. Obično treba kontrolirati osnovne laboratorijske nalaze, napraviti ultrazvučni pregled te endoskopski pregledati gornji i donji dio probavnoga sustava. Ako simptomi upućuju na meteorizam tankog crijeva, potrebna je dodatna obrada u tom smislu, poput pasaže crijeva, biopsije tankog crijeva, pregleda na eventualne parazite i drugo. Treba imati na umu da bolesnici kod kojih tegobe počinju iznenada, nakon što su imali normalnu probavu, uvijek zahtijevaju po mogućnosti što hitniju obradu, dok se kod onih koji tegobe imaju godinama uz povremena pogoršanja, obrada može napraviti, ali svakako nema hitnosti.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!