Nadutost

Nadutost

Nadutost
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jedan od uzroka meteorizma su i nefunkcionalni spazmi, koji se javljaju kod poremećene crijevne motorike u slopu opstipacije ili iritabilnog kolona s proljevima.
Kategorija: Probavni sustav

Plinovi u probavnom sustavu

Kad govorimo o plinovima u probavnom sustavu, vrlo često je to zrak koji nas okružuje jer zbog brzog uzimanja hrane dolazi do gutanja zraka (aerofagija). Drugi uzrok nastajanja plinova je bakterijska fermentacija ostataka neprobavljene hrane u debelom crijevu, kad koliformne (crijevne) i anaerobne bakterije proizvode ugljični dioksid, vodik i metan. Prije nego što se modernizirao način pripreme bolesnika za kolonoskopiju, upravo je metan bio krivac za eksploziju crijeva, koja se znala dogoditi tijeom same pretrage. Dušik može doći u crijevo u manjim količinama iz krvi, a nastaje i fermentacijom pod djelovanjem koliformnih bakterija.

Nefunkcionalni spazmi

Jedan od uzroka meteorizma su i nefunkcionalni spazmi, koji se javljaju kod poremećene crijevne motorike u slopu opstipacije ili iritabilnog kolona s proljevima. Tada zbog produženog spazma na dijelu debelog crijeva, iznad mjesta spazma nastaje nakupina zraka. Jedna ili dvije takve "lopte" u trbuhu mogu stvarati dojam jakog meteorizma, iako stvarno ne mora postojati višak plina u crijevima.

Ukratko, možemo reći da je meteorizam fenomen koji se javlja ovisno o vrsti hrane koju konzumiramo i vrsti bakterija koje imamo u crijevu, o navedenim popratnim bolestima ili, što je najčešće, funkcionalnim stanjima.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!