Nadutost

Nadutost

Nadutost
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jedan od uzroka meteorizma su i nefunkcionalni spazmi, koji se javljaju kod poremećene crijevne motorike u slopu opstipacije ili iritabilnog kolona s proljevima.
Kategorija: Probavni sustav

Terapijski pristup

Kad je uzrok jasan, terapija je usmjerena na liječenje osnovne bolesti. Kod funcionalnih stanja treba pokušati s promjenom načina života i prehrane, inzistirati na regulaciji ritma stolice te prehrani bogatoj celulozom (unatoč tome što takva prehrana, osobito u početku, može dovesti do pogoršanja tegoba). Ponekad je potrebno najprije antibiotikom uništiti prisutnu floru u crijevima, a zatim s eubioticima (npr. Bioaktiv) pokušati popraviti narušeno stanje. Nekad se može postići poboljšanje i uz kombiniranje obroka, tako da se uz mesne obroke ne uzimaju krumpir, riža, brašno ili tijesto, nego samo kuhano i svježe povrće; ako se dominatno jede ugljikohidratna hrana, uz nju ne bi trebalo jesti meso, nego samo kuhano i svježe povrće. U principu, treba inzistirati na integralnim žitaricama i riži, ali uvijek uz napomenu da takva hrana u početku može malo pojačati smetnje, dok se ne postigne regulacija ritma stolice na dulji rok. Od lijekova u obzir dolazi i Rudacol, koji kao spazmolitik može smanjiti meteorizam. Treba ga uzimati kod pojačanih smetnji, tijekom nekoliko tjedana ili po potrebi kod jačeg bola i nadutosti. Svoje mjesto u terapiji ima i Pankreoflat jer može smanjiti ostatke neprobavljene hrane i spriječiti njihov dolazak u debelo crijevo, te tako smanjiti količinu plina.

doc. dr. sc. Ivica Balen, dr. med., spec. gastroenterolog
Opća bolnica "dr. Josip Benčević"
Slavonski Brod

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!