Sindrom malapsorcije, (Celijakija)

Sindrom malapsorcije, (Celijakija)

Sindrom malapsorcije,  (Celijakija)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Malapsorpcija je sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari (aminokiselina, masti, vitamina ili monosaharida) u crijevu.
Kategorija: Probavni sustav

Liječenje malapsorpcije

Iz prehrane treba odmah izbaciti gluten. To znači da se mora izbjegavati sve što sadrži pšenicu, uključujući obični kruh, tijesto, kolače, slastice i neke žitarice. Također se mora izbjegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam. Postoje proizvodi bez glutena (brašno, kruh, tijesto) koje se mogu nabaviti. Do kraja života mora se biti na bezglutenskoj dijeti. To na prvi pogled može izgledati kao problem, ali vaš liječnik može vas uputiti dijetetičaru koji će vam dati dobre ideje i savjete. Možete kupiti posebne kuharice za dijetu bez glutena, kao i posebne brošure Društva oboljelih od celijakije.
Ako je malapsorpcija nastala zbog neke druge bolesti (npr. malapsorpcija masti zbog upale gušterače) tj. ako se ne radi o celijakiji, potrebno je liječiti uzrok.

Prognoza malapsorpcije

Provjeravanje svega što jedete kako bi bili sigurni da ne sadržava pšenicu prijeći će vam u naviku. Čak i mala količina glutena može vratiti simptome i oštetiti crijeva te je stoga vrlo važno da se strogo držite dijete.
Kad započnete dijetu bez glutena, simptomi bi trebali nestati, a liječnika ćete morati posjetiti samo u slučaju ako se pojave problemi. Celijakija je ozbiljna bolest, ali pridržavanjem dijete i poštivanjem uputa liječnika, može se sasvim normalno živjeti i raditi. Ako se simptomi ponovno jave, ponovno dobijete proljev koji bi potrajao tjedan ili dva, ili ako iznenada izgubite na težini, posjetite svoga liječnika.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!