Sindrom malapsorcije, (Celijakija)

Sindrom malapsorcije, (Celijakija)

Sindrom malapsorcije,  (Celijakija)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Malapsorpcija je sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari (aminokiselina, masti, vitamina ili monosaharida) u crijevu.
Kategorija: Probavni sustav

Simptomi celijakije

Celijakija se ponekad javlja u djetinjstvu, prije treće godine života. Djeca koja boluju od celijakije osjećaju se nemirno i nervozno, gube na težini i općenito zaostaju u tjelesnom razvoju. Imaju obilne i blijede stolice neugodna mirisa. Može se javiti i nadutost. Ako se bolest pojavi u odrasloj dobi, mogu se pojaviti razni simptomi, od proljeva, stolice s posebnim mirisom i gubitka težine do postupnog umora. U žena može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu, tj. prestanka menstruacije i neredovitih menstruacija.
Ako mislite da je vaše dijete prestalo dobivati na težini ili vrlo malo dobiva na težini odvedite ga na pregled kod dječjeg liječnika. Ako se odrasla osoba stalno osjeća umornom bez nekog posebnog razloga ima česte proljeve i stolice neobičnog izgleda (npr. ako se teško ispiru sa školjke) tada mora posjetiti liječnika.

Koje se pretrage mogu napraviti?

Liječnik može započeti s pretragama krvi. Možda ćete morati davati stolice nekoliko dana zbog laboratorijskih testova. Nakon rezultata prvih pretraga liječnik će uputiti bolesnika na daljnju obradu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!