Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Erektilna disfunkcija (impotencija) je nesposobnost dobivanja i zadržavanja erekcije koja je dovoljno čvrsta za seks. Ako imate problema s erekcijom s vremena na vrijeme, ono nije nužno razlog za zabrinutost. Ali ako erektilna disfunkcija postane tekući problem, ona može uzrokovati stres, probleme u vezi ili utjecati na vaše samopouzdanje.

Liječenje erektilne disfunkcije i lijekovi

Prva stvar koju će liječnik učiniti je provjeriti da li dobivate pravi tretman za bilo kakve zdravstvene probleme koji bi mogli biti uzrok ili pogoršavati vašu erektilnu disfunkciju.

Postoje razne opcije za liječenje erektilne disfunkcije. Uzrok i težina vašeg stanja te temeljni zdravstveni problemi, važni su čimbenici kako bi liječnik preporučio najbolji tretman za vas. Liječnik može objasniti rizike i koristi svakog tretmana te može dodatno razmotriti vaše stavove. Stavovi vaše partnerice također mogu igrati ulogu u izboru liječenja.

Oralni lijekovi

Oralni lijekovi su uspješni tretman za erektilnu disfunkciju za mnoge muškarce. Oni uključuju lijekove tipa Viagra.

Ovi lijekovi poboljšavaju učinke dušikova monoksida, prirodne tvari koje vaše tijelo proizvodi kako bi opustilo mišiće u penisu. To povećava protok krvi i omogućuje vam da dobijete erekciju u odgovoru na seksualnu stimulaciju. Ovi lijekovi se razlikuju u dozama, koliko dugo funkcioniraju te njihove nuspojave. Liječnik će uzeti u obzir vašu situaciju kako bi utvrdio koji lijek je najbolji za vas.

Nemojte očekivati da će ti lijekovi odmah popraviti vaš problem s erektilnom disfunkcijom. Možda ćete trebati više truda s liječnikom kako bi pronašli pravi lijek i dozu za vas.

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka za erektilnu disfunkciju (uključujući i lijekove iz kućne radinosti ili biljne lijekove), posavjetujte se s liječnikom. Iako ti lijekovi mogu pomoći mnogim muškarcima, ne bi ih svi muškarci trebali uzimati za liječenje erektilne disfunkcije. Ovi lijekovi mogu ne funkcionirati ili mogu biti opasni za vas ako:

  • Uzimate lijekove nitrate za anginu, kao što je nitroglicerin, izosorbid mononitrat i izosorbid dinitrat
  • Uzimate lijekove (antikoagulantne) za prorjeđivanje krvi, alfa blokatore za proširenu prostatu, ili lijekove za visoki krvni tlak
  • Ako bolujete od neke srčane bolesti ili zatajenja srca
  • Ako ste imali moždani udar
  • Imate vrlo nizak krvni tlak (hipotenzija) ili nekontrolirano visoki krvni tlak (hipertenzija)
  • Ako imate nekontrolirani dijabetes

Ostali lijekovi

Ostali lijekovi za erektilnu disfunkciju uključuju:

Alprostadil intrakavernozne injekcije. Pomoću ove metode, koristi se tanka igla kako bi se uveo alprostadil u bazu ili u stranu vašeg penisa. Svaka injekcija općenito proizvodi erekciju u pet do dvadeset minuta koja onda traje oko sat vremena. Budući da je igla koja se koristi vrlo tanka, bol od uboda je obično mala. Nuspojave mogu uključivati krvarenje iz mjesta uboda, produženu erekciju i formiranje vezivnog tkiva na mjestu uboda.

Alprostadil čepić. Alprostadilna terapija uključuje i mogućnost stavljanja malenog alprostadil čepića unutar vašeg penisa. Koristite poseban aplikator za umetanje čepića na oko pet centimetara u svoj penis. Nuspojave mogu uključivati bol, manja krvarenja uretre, vrtoglavicu i formiranje vezivnog tkiva unutar vašeg penisa.

Nadomjesna terapija testosteronom. Neki muškarci imaju erektilnu disfunkciju uzrokovanu niskim razinama hormona testosterona, te im je potrebna nadomjesna terapija testosteronom.

Pumpe za penis, operacija i implantanti

Lijekovi kod vas možda ne funkcioniraju ili jednostavno nisu dobar izbor za vas. Ako je to slučaj, može se preporučiti drugačiji tretman. Ostali tretmani uključuju:

Pumpe za penis. Pumpa za penis je šuplja cijev s pumpom koja koristi energiju baterije ili ruku. Cijev se stavlja na penis, a zatim pumpa isisa zrak unutar cijevi. To stvara vakuum koji povlači krv u vaš penis. Nakon što ste dobili erekciju, stavite prsten oko baze penisa koji stvara napetost i tako zadržava krv u penisu. Zatim uklonite vakuum uređaj. Erekcija obično traje dovoljno dugo za normalan spolni odnos. Prsten uklonite nakon seksa.

Implantati za penis. Ovaj tretman uključuje kirurško stavljanje uređaja u dvije strane penisa. Ovi implantati se sastoje ili od napuhavajućih ili polukrutih štapića izrađenih od silikona ili poliuretana. Uređaji za napuhavanje vam omogućuju kontrolu kada i koliko dugo želite imati erekciju. Polukruti štapići drže penis čvrstim, ali u isto vrijeme savitljivim. Ovaj tretman može biti skup i obično se ne preporuča, ako druge metode već nisu isprobane. Kao i kod bilo koje operacije, postoji rizik od komplikacija kao što su infekcije.

Operacija krvnih žila. U rijetkim slučajevima, probušena krvna žila može uzrokovati erektilnu disfunkciju i zato je potrebna operacija kako bi se popravilo stanje.

Psihološko savjetovanje

Ako je erektilna disfunkcija uzrokovana stresom, anksioznošću ili depresijom, liječnik može predložiti da vi, ili vi i vaša partnerica, posjetite psihologa ili stručnog savjetnika. Čak i ako je uzrokovana nečim fizičkim, erektilna disfunkcija može stvoriti stres i napetost u odnosima.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!