Fimoza

Fimoza

Fimoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Fimoza je suženje ušća prepucija zbog čega se prepucij ne može prevući preko glavića penisa.

Liječenje fimoze

Postoje tri oblika liječenja: primjena masti, postupno širenje prepucija i kirurški zahvat.

Lokalni lijekovi

90-ih godina počela je uporaba steroidnih i nesteroidnih lokalnih lijekova (masti) za liječenje fimoze. Izvješća iz niza zemalja pokazuju uspješnost lokalnih steroida u popuštanju fimoze. Steroidne masti potiču normalan rast i širenje prepucija. Prednost je ovog načina liječenja izostanak kirurškog zahvata, traume, kirurškog rizika i niska cijena. Sačuvan je prepucij i njegova zaštitna, erogena, osjetna i seksualna funkcija. Uspjeh ovog oblika liječenja je 85-95%.

Širenje i rastezanje

Koža koja se rasteže odgovara na podražaj umnožavanjem stanica. Kad se pritisak obavlja tijekom dužeg vremena koža prepucija olabavi i proširi se. Tretman nije traumatski i ne uništava tkivo. Može se obavljati i rastezanje rukom bez sudjelovanja liječnika. Prednost ovakvog liječenja je pošteda tkiva prepucija i nepromijenjeno seksualno zadovoljstvo.
Muškarci s fimozom često primjenjuju neuobičajene metode masturbacije, kao npr. povlačenje prepucija prema vrhu penisa umjesto prema dnu, rolanje penisa između dlanova ili između dlana i stomaka, bedra, ruba stola ili zahodnog namještaja, stimulacija bez uporabe ruku, npr. trljanjem o krevet, ili stimulacija među nogama. U takvim je slučajevima potrebno promijeniti naviku masturbacije i uporno insistirati na običnoj tehnici. Nakon tri tjedna se kod mnogih primjećuje poboljšanje. Ovaj se postupak naziva Beaugé tehnika, prema autoru.

Kirurški zahvat

Poštedna plastična operacija naziva se prepucioplastika. Poštedna je u odnosu na obrezivanje, odnosno cirkumciziju koja je bila tradicionalan oblik liječenja fimoze. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija, očuvanje prepucija i njegovih funkcija. Postoje različite tehnike kojima se izvodi prepucioplastika.
Tradicionalni tretman fimoze bio je radikalno obrezivanje, cirkumcizija. Obrezivanje uzrokuje najveće uništavanje funkcionalnog tkiva, najveću traumu, najsporiji oporavak, najveće oštećenje normalne funkcije i najveću promjenu u doživljaju osjeta. To je i najskuplja metoda. Ipak je mnogi liječnici još uvijek promoviraju kao metodu izbora.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!