Mola hydatidosa - grozdasta potajnica

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Mola hydatidosa je, dakle, bolest posteljice kod koje nalazimo degenerativne i proliferativne procese u posteljici i to u onom dijelu koji potječe od fetusa.

Liječenje mola hydatidose

Ukoliko se dijagnosticira molarna trudnoća, maternicu je potrebno što prije isprazniti radi opasnosti od krvarenja koje se javlja u 97% žena te zbog mogućnosti pretvorbe u zloćudni koriokarcinom. Metoda liječenja ovisi o ženi žene za djecom pa se može napraviti:
- kiretaža kod koje se odstranjuje sadržaj maternice, najčešće putem vakuum-aspiratora
- odstranjenje maternice koje se radi iznimno, kod žena starijih od 40. godina koje više ne žele imati djecu i kod kojih postoji veća mogućnost nastanka komplikacija

Nakon uklanjanja mole, visokorizične žene za ponovni nastanak mole ili razvoj koriokarcinoma mogu primati kemoterapiju - lijekove protiv tumora. Primjenjuju se lijekovi metotreksat i aktinomicin D. Liječenje je djelotvorno ako razina HCG padne deseterostruko u prvih 14 dana nakon jednog ciklusa kemoterapije.
Visoki rizik pretpostavlja se za žene koje imaju:
- vrijednosti HCG-a prije odstranjenja mole veće od 100 000 ij/L (internacionalnih jedinica u jednoj litri)
- povećanu maternicu
- ciste jajnika veće od 6 cm u promjeru
- dob iznad 40 godina
- prethodne molarne trudnoće

Opravdanost kemoterapije kod svih žena nakon odstranjenja mole

Kako 15-25% mola hydatidosa može prijeći u invazivnu molu ili koriokarcinom, neki stručnjaci preporučuju preventivno uzimanje kemoterapije kod svih žena nakon odstranjenja mole. Kemoterapija je naziv za lijekove protiv tumora. Ovi lijekovi imaju brojne nuspojave, a mogu uzrokovati i genetska oštećenja te stoga u brojnim zemljama prevladava stav kako je nakon odstranjenja mole preventivno davanje kemoterapije neopravdano jer će je oko 80% žena primati nepotrebno i izlagati se brojnim nuspojavama. Stoga je za primjenu kemoterapije potrebno izabrati samo žene s visokim rizikom.

Plodnost nakon kemoterapije

Prema istraživanju dr. Amr MF, "Return of fertility after successful chemotherapy treatment of gestational trophoblastic tumors", objavljenom u International Journal of Fertility & Menopausal Studies (44(3):146-149, 1999 May-Jun), 76% pacijentica zanijelo je nakon liječenja mole kemoterapijom. Nije zamijećen porast malformacije djece u tim trudnoćama. Zaključak je kako je kemoterapija učnikovita i sigurna kad je treba upotrijebiti u visokorizičnim molarnim trudnoćama.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!