Mola hydatidosa - grozdasta potajnica

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Mola hydatidosa je, dakle, bolest posteljice kod koje nalazimo degenerativne i proliferativne procese u posteljici i to u onom dijelu koji potječe od fetusa.

Prognoza mola hydatidose

U 75-80% bolesnica mola hydatidosa ima dobroćudan karakter i spontano se povlači nakon što se odstrani promijenjena posteljica iz maternice. 10-20% mola hydatidosa prelazi u invazivnu molu, a 3-5% u koriokarcinom.
Potpuna mola ima značajno veći zloćudni potencijal nego nepotpuna; vjerojatnost nastanka koriokarcinoma kod potpune mole je 20%, a kod nepotpune 5%.

Žene koje su jednom imale molu hydatidosu imaju deset puta veću vjerojatnost da će u slijedećim trudnoćama imati gestacijsku trofoblastičnu bolest. Opasnost se još više povećava kod žena koje su imale više molarnih trudnoća te se procjenjuje kako žene koje su imale dvije molarne trudnoće imaju vjerojatnost od 30% od ponovnog obolijevanja u kasnijoj trudnoći.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!