Prolaps maternice (spuštena maternica)

Prolaps maternice (spuštena maternica)

Prolaps maternice (spuštena maternica)
  • Objavljeno: Petak, 11.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Prolaps je pojava kada se jedan ili više zdjeličnih organa spuste u vaginu. Ako su mišići dna zdjelice oslabljeni, stijenke vagine se pomaknu pa dođe do prolapsa.

Liječenje prolapsa maternice

  • Liječnik će vam pregledati zdjelicu iznutra kako bi potvrdio prolaps i odredio koje je vrste.
  • Pitat će vas o porođajima i jesu li bili teški, jesu li vam djeca bila osobito krupna, je li druga faza trudova dugo trajala i jesu li korištena kliješta (forceps) pri porođaju.
  • Pretilost otežava prolaps pa će vam savjetovati da smršavite.
  • Ako imate vrlo izražen prolaps, liječnik će savjetovati operaciju. Ja bih vam uvijek savjetovala da odete na operaciju jer će vam popraviti kvalitetu života, osloboditi vas inkontinencije i povećati užitak u seksu. Operacijom se zategnu sve strukture za potporu u zdjelici - to je kao neka vrsta zdjeličnog face-lifta. Liječenje će ovisiti o vrsti prolapsa.
  • Većina korekcija prolapsa obavlja se kroz vaginu i to pod općom anestezijom. Katkad se može primijeniti epiduralna anestezija, osobito ako je pacijentica stara i slaba.

Vjerojatno ćete ostati u bolnici 5 do 7 dana. Obično ćete morati na kontrolu nakon 6 tjedana, a nakon toga možete nastaviti s normalnim seksualnim životom.

Operacija prolapsa maternice​

Da bi se korigirao prolaps, izvodi se operacija pod općom anestezijom tijekom koje se skrate ligamenti i mišići maternice. Operacija se najčešće može izvesti kroz vaginu. Nakon operacije pacijentice obično ostanu u bolnici 5 do 7 dana.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!