Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Saznajte sve o sindromu policističnih jajnika (POCS). Definicija sindroma policističnih jajnika, simptomi, uzroci, komplikacije, liječenje i savjeti.

Definicija sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest endokrini poremećaj koji se javlja kod žena reproduktivne dobi. Žene s PCOS-om mogu imati povećane jajnike koji mogu sadržavati folikule koje su ispunjeni tekućinom.

Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, prekomjeran rast dlaka, akne i pretilost mogu biti neki od simptoma sindroma policističnih jajnika.

Točan uzrok sindroma policističnih jajnika je nepoznat. Rana dijagnoza i liječenje, i gubitak suvišnih kilograma mogu smanjiti rizik od nastanka sindroma policističnih jajnika i dugoročnih komplikacija, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Simptomi sindroma policističnih jajnika se počinju javljati ubrzo nakon što žena počinje dobivati menstruaciju. U nekim slučajevima se javljaju kasnije, tijekom reproduktivnih godina.

Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati niz različitih simptoma. Oni se najčešće dodatno pogoršavaju nakupljanjem suvišnih kilograma. Najčešća dva simptoma su:

Neredovite menstruacije

U pitanju mogu biti menstrualni ciklusi dulji od 35 dana, menstruacija koja traje dulje od 8 dana, izostanak menstruacije od 3 do 4 mjeseca.

Višak androgena

Povišena razina muških hormona (androgena) može rezultirati simptomima kao što su višak dlaka na licu ili akne.

Policistični jajnici

Policistični jajnici su prošireni i sadrže brojne male vrećice koje su ispunjene tekućinom koja okružuje jajašca.

Kada posjetiti liječnika?

Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo kakvih problema s menstrualnim ciklusom i ako osjećate simptome viška androgena.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!