Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvanmaternična trudnoća se ne može normalno nastaviti. Oplođeno jajašce ne može preživjeti i okolno tkivo ga počinje uništavati. Ako se izvanmaternična trudnoća ne izliječi na vrijeme, povećava se rizik od gubitka velike količine krvi i smrti.

Što je izvanmaternična trudnoća?

Do izvanmaternične ili ektopične trudnoće dolazi kada se oplođeno jajašce implantira izvan maternice. Najčešće se događa u jednom od jajovoda. U nekim slučajevima se može javiti i na području jajnika ili vrata maternice (cerviksa).

Izvanmaternična trudnoća se ne može normalno nastaviti. Oplođeno jajašce ne može preživjeti i okolno tkivo ga počinje uništavati. Ako se izvanmaternična trudnoća ne izliječi na vrijeme, povećava se rizik od gubitka velike količine krvi i smrti. Rano liječenje može pomoći u povećanju vjerojatnosti da će iduća trudnoća biti zdrava i normalna.

Simptomi izvanmaternične trudnoće

Na samom početku izvanmaternične trudnoće žene vrlo često ne osjećaju nikakve simptome. Rani simptomi izvanmaternične trudnoće su zapravo vrlo slični simptomima normalne trudnoće: izostanak menstruacije, bolovi u grudima i mučnina.

Vaginalno krvarenje, popraćeno bolovima na području abdomena i zdjelice je najčešći prvi simptom izvanmaternične trudnoće. Ako krvarenje dolazi iz jajovoda, vjerojatno ćete osjetiti bolove ili lažan poriv za pražnjenjem crijeva, ovisno o tome gdje se nakupila krv. Ako jajovod pukne, može doći do teškog krvarenja na području trbuha.

Kada posjetiti liječnika?

Potražite hitnu liječničku pomoć ako ste primijetili sljedeće simptome:

  • intenzivnu bol u trbuhu ili zdjelici popraćenu vaginalnim krvarenjem,
  • nesvjesticu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!